День Дніпра: Факти про найбільшу річку України, які варто знати

В першу суботу липня відзначають День Дніпра все міста, які стоять на його берегах.

Гордість України - Дніпро. Фото: blog.marka-m.com.ua podrobnosti.uaУ 2003 році в Україні, Білорусі та Росії з'явилося нове неофіційне свято - Міжнародний день Дніпра, який відзначають у всіх містах, що стоять за течією річки, в першу суботу липня. Патріоти України з посиланням на сайт Нескучные новости пропонують добірку найцікавіших фактів про головну річку України.

Названі на честь Дніпра

«Дніпро» - назва станції метро в Києві і Дніпрі. На честь Дніпра названі футбольні клуби міст Дніпро, Могильова, Смоленська.

Крилаті вислови про Дніпро

«Чудовий Дніпро при тихій погоді» (Гоголь). «Рідкісний птах долетить до середини Дніпра» (Гоголь). «Реве та стогне Дніпр широкий» (Шевченко).

Рекорди

Річка Дніпро 3-тя по довжині і площі басейну річка Європи після Дунаю та Волги, а також найбільша річка України.

Формула-1 на Дніпрі

30 липня 2011 у Вишгороді під Києвом вперше на річці Дніпро відбувся етап світової гонки «Водної формули-1».

Згадки про Дніпр

Давньогрецький історик Геродот називав Дніпро "Борисфеном". Римляни дали йому ім'я «Данапріс». Слов'янська назва Дніпра - «Славутич».

Довжина річки

Споруда водосховища на Дніпрі зменшила його довжину на 84 км. Але в деяких джерелах вказують історичну довжину річки 2285 км.

Походження назви

За однією з версій, назва Дніпро іранського походження. «Дніпро» буквально «річка» - «Глибока».

Щось не поділили: У Дніпрі сталася стрілянина між дівчатами на вулиці

понеділок, 29 квітень 2024, 17:17

У Дніпрі біля кафе в одному з районів міста неповнолітня дівчина вистрілила в іншу з предмету, схожого на пістолет. Про це повідомили на сторінці у Facebook поліції Дніпропетровщини, передають Патріоти України. "Біля одного з кафе в Амур-Нижньодніпровс...

Бережіть голови! Сильна магнітна буря тероризуватиме українців протягом кількох днів

понеділок, 29 квітень 2024, 16:56

Квітневі магнітні бурі поволі перейдуть у травневі - магнітосфера Землі буде доволі неспокійною, передають Патріоти України. Як повідомляє «ТСН», 29 квітня очікується сонячна активність з К-індексом 5 (червоний рівень), що відповідає сильній бурі, здат...