Дніпро зберігає чимало секретів: Дайвери знайшли на дні річки таємничу споруду (фото)

Призначення споруди залишається загадкою, як і те, що ніде на старих дореволюційних картах і в збережених описах не відзначено присутності в цьому місці будь-якого оборонного форпосту.

Знайдена споруда - велика загадка для фахівців. Фото: Юрій Батаев.

У Запоріжжі інструктор з дайвінгу Юрій Батаєв знайшов на дні Дніпра руїни таємничого затопленого будинку, який пішов під воду майже сто років тому - після будівництва греблі Дніпрогесу, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Раніше на цьому місці був острів Кухарев, ми ним зацікавилися давно, почали вивчення архівних даних, - розповідає Юрій Батаєв. - Прилади показали, що в тому місці є щось схоже на будівлю. Судячи з даних ехолота, вона значних розмірів. Але ні в одному архіві поки документів про будівлю знайти не вдалося ".

Дайвери опустилися на дно, щоб знайти затоплену споруду. На глибині близько 15 метрів вони дійсно виявили будівлю. Досліджуючи стіни, наткнулися на вікно, розміром метр на метр.

"Споруда явно дореволюційна, добротна, - каже Юрій Батаев. - Вона зроблена з бутового каменю, з товщиною стін близько метра. При цьому, всередині немає ніяких перегородок, які б ділили будівлю на кімнати, коридори. Зовні ж вікна обкладені червоною цеглою. Значить , це не проста споруда, а якась важлива споруда. Простий сарай або склад б так не оформляли ".

Відзначається, що так як будівля розташовувалося неподалік від судноплавного каналу, то це міг бути якийсь перевалочний пункт. З іншого боку, будову могли використовувати і в оборонних цілях - вікна, які звужувалися всередину будівлі і розширювалися до зовнішньої сторони стіни, вже дуже нагадують бійниці.

Але що цікаво: ніде на старих дореволюційних картах і в збережених описах не відзначено присутності в цьому місці будь-якого оборонного форпосту або ж пункту. Що ж за секретна споруда, хто, коли і навіщо її спорудив тут - поки загадка.

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...