Визначає склад їжі: У США розробили крихітний датчик на зуб

Така розробка може бути корисною для людей, яким не можна вживати певні продукти.

Фото: techxplore.com

Американські дослідники створили мініатюрний сенсор, який кріпиться прямо на зуб і по бездротовому каналу передає дані на мобільний пристрій, аналізуючи хімічний склад їжі та напоїв, повідомляють Патріоти України.

Вчені з університету Тафтса у США розробили технологію, завдяки якій крихітний датчик на зубі оцінює інформацію про вміст глюкози, кухонної солі й етилового спирту та передає її на смартфон, планшет або ноутбук.

Розміри сенсора-наклейки становлять 2х2 мм. Пристрій плоский, гнучкий і легко адаптується до нерівностей зубної емалі.

Передача даних здійснюється не постійно, а лише за запитом: маленька антена, вбудована в прилад, приймає радіосигнал від керуючого пристрою і віддає всій системі команду приступити до аналізу.

Сенсор складається з трьох шарів: центральний абсорбує аналізовану речовину; два верхніх шара, що являють собою квадратні рамки із золотого дроту, приймають і передають радіосигнали.

Зміна сольового складу, вмісту цукру або етанолу змінює провідність центрального шару і, відповідно, частоту й довжину випромінюваної пристроєм хвилі. За цими змінами алгоритм на мобільному пристрої визначає, які речовини увійшли в контакт з сенсором.

Автори розробки відзначають, що в майбутньому апарат можна доповнити датчиками присутності інших сполук, наприклад, вітамінів, солей мікроелементів і токсичних речовин, а також датчиками температури, кислотності середовища та інших фізіологічних показників.

«В теорії ми можемо модифікувати ці датчики, щоб виявити інші хімічні речовини. Пакет датчиків зможе швидко читати та передавати інформацію про своє середовище — і неважливо, куди він прикріплений: до зуба, до шкіри або будь-якої іншої поверхні», — зазначив кандидат технічних наук, провідний автор та професор інженерних наук в університеті Тафтса Фіоренцо Оменетто.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...