Дорожче, ніж у Європі, або Як аптеки наживаються на хворобах українців (фото, відео)

В Україні істотно завищена вартість ліків. У порівнянні з аналогічними препаратами в країнах Європейського союзу, у нашій країні ціни на медикаменти вищі в середньому на 40-50%, повідомляють Патріоти України.

Лікуватися втридорога

Ціни на окремі ліки в Україні можуть бути на порядок вищими, ніж аналоги у європейських країнах. Наприклад, один з ходових препаратів Магній Б-6 в аптеках сусідньої Польщі коштує на 50-100 гривень дешевше, ніж українські препарати.

Схожа проблема і з популярним препаратом для лікування хворого шлунка — Лінекс Форте. Його вартість в українських аптеках в середньому дорівнює 220-270 гривень. При цьому польський аналог коштує 18 злотих — 135 гривень.

На пленарній сесії Верховної Ради на початку жовтня аналогічне питання піднімали і народні депутати. Так, глава Радикальної партії Олег Ляшко навів як приклад відразу кілька відомих марок ліків.

"Мілдронат" у Білорусі коштує 140 гривень, а в Україні — 250. Ліки для зниження тиску "Мікардіс" у Польщі коштують 500 гривень, в Україні — 650 гривень. Засіб "Дицинон" у Білорусі — 250 гривень, в Україні — 400 гривень, "Фінлепсин" від епілепсії в Білорусі коштує 330 гривень, в Україні — 450 гривень", — розповів Ляшко.

Про проблему із завищеною вартістю ліків говорила і в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Ще у грудні 2017 року вона називала відразу кілька причин: маленький вибір препаратів, невелика конкуренція серед виробників, складний механізм реєстрації препаратів в Україні.

Проблема полягає насамперед у істотній накрутці з боку виробників, дистриб'юторів, а також монополії великих фармацевтичних компаній. Крім того, окремі препарати прив'язані до курсу долара, який в Україні не завжди стабільний.

Що робити

Загалом монополію окремих виробників раніше вже намагався зруйнувати Кабінет міністрів України. Зараз в країні діє реферування цін, але сам процес руху ліків від виробника до пацієнта дуже складний.

"На рецептурні препарати ціна лікаря і пацієнта у Європі особливо нікого не цікавить, адже працює система реімбурсації. Більшою мірою це проблеми між державою і якимось фондом, який платить за ці ліки. У нас в Україні проблема персоналізована на пацієнта. Більшу частину вартості ліків оплачує він", — розповів виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників Володимир Ігнатов.

Про необхідність упорядкувати ціни на медичні препарати говорили багато фахівців. Зокрема екс-глава Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський ще кілька років тому заявляв, що в Україні необхідно ввести референтну ціну на ліки.

Вона вираховується так: підсумовується вартість якогось одного препарату в п'яти різних країнах і потім ділиться на 5.

Дивіться відео на тему

Ще одна ідея стосується мінімізації впливу тіньового ринку. Так, Михайло Бродський раніше пропонував заборонити видавати ліцензії на аптечні кіоски та законодавчо обмежити кількість аптек для однієї юридичної особи вісімнадцятьма. Наприклад, у Німеччині одній юрособі заборонено мати більше 5 аптек.

"Мало того, що аптеки продають БАДи, а часто і крейду під виглядом ліків, закордонні аналоги реалізують втричі дорожче, ніж препарати вітчизняного виробника, так ще використовують схеми ухилу від податків", — зазначав Бродський.

Також знищити монополії великих фармацевтичних компаній планують і в парламенті. Раніше група нардепів зареєструвала проект закону 8591, який має розбити їхнє право на формування цін. Крім того, законопроект регулює правила розміщення аптек у населених пунктах.

Джерело: Обозреватель

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...