Дрони із китайських запчастин: Брат Ані Лорак заробляє чималі гроші на українській армії

Платформа UkrARPA була створена 2 роки тому на базі держконцерну "Укроборонпром" і оформлена на приватних осіб через офшори.

Ані Лорак та Ігор Куєк із родичами. Фото: соцмережі.

Рідний брат української співачки Ані Лорак, яка працює в Росії, є одним із власників платформи UkrARPA, що займається розробкою і створенням зброї для української армії. Журналісти з’ясували та опублікували докази про те, що Ігор Куєк заробляє на цій справі чималі гроші. Про це розповіли журналісти, передають Патріоти України.

Платформа UkrARPA була створена 2 роки тому на базі держконцерну "Укроборонпром". До її завдання входило знаходити новітні розробки озброєння і фінансування для таких проектів. До слова, створення UkrARPA свого часу підтримав і президент Петро Порошенко.

Зазначається, що на сьогодні платформа оформлена на приватних осіб через офшори. І один із власників UkrARPA – Ігор Куєк, рідний брат Ані Лорак (справжнє ім’я якої Кароліна Куєк).

В UkrARPA немає власного офісу, але є сайт в інтернеті, на якому власники платформи хизуються своїми проектами для української армії. Серед цих проектів є станція фільтрування та летальні безпілотники, які вже втілили в життя і профінансували. За інформацією на сайті, у планах платформи є ще багато проектів – міномети, мобільні міношукачі та навіть вертольоти.

Серед власників сайту UkrARPA – Денис Гурак, Дмитро Ружицький, Дмитро Шестаков, Тарас Яременко. Раніше всі вони працювали в "Укроборонпромі" і фактично паралельно займалися приватним проектом.

Варто наголосити, що волонтер і керівник підрозділу "Аеророзвідка" Натан Хазін розкритикував представлені на сайті безпілотники. Він стверджує, що цей апарат, який складається з китайських запчастин, не дороблений і має безліч недоліків.

"Це недоопрацьований апарат, на мій погляд. Вони або не будуть використовуватися, або впадуть у першому ж польоті. І скажуть: "Ну, недосконалість, ну, недороблені, є ще що доопрацювати,
– заявив Хазін.

Попри це вказані безпілотники перебувають на бюджетному фінансуванні, а замовлення на них є таємними. Вартість одного такого апарату становить 2,5 мільйона гривень (близько 100 тисяч доларів). Для української армії вже придбали 13 таких безпілотників і ще 25 штук планують купити. Наголошується – фахівці переконують, що схожі апарати коштують набагато дешевше, а саме близько 5 тисяч доларів.

"Це можна справді створити за кілька тисяч доларів. Я свого часу літала на дронах, які повністю вкривали до 30 кілометрів відстані, і вартість їх вимірювалася в 3-4-5 тисяч доларів. Коли націнка вдвічі більша, це ще можна зрозуміти. Але коли безпілотник, вартість якого, в кращому випадку, 5-10 тисяч доларів, купується за 150-200 тисяч доларів і видається за нову розробку – це вже зовсім інше питання",
– зазначила керівниця "Центру підтримки аеророзвідки" Марія Берлінська.

Джерело: Наші гроші

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...