Фаббінг: Смартфони принесли людям нову залежність

Вчені називають фаббінг соціальною проблемою.

Смартфони принесли людям нову залежність. Фото: cleverstory.ru.

Зараз дуже поширене явище, коли людина не може відірватися від смартфона навіть під час спілкування з близькими. Така поведінка називають фаббінгом (англ. Phubbing - від поєднання слів "phone" - телефон і "snubbing" - зневага), повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За словами вчених, користувачі смартфонів визнають фаббінг соціальною проблемою. Як правило, людей дуже дратує, коли співрозмовники їх ігнорують і концентруються на своїх смартфонах. Однак вони не помічають, як часто роблять це самі.

Дослідники опитали 251 осіб (93 чоловіків і 158 жінок у віці від 18 до 66 років). Респонденти повинні були згадати, скільки разів в день вони відволікаються на смартфон під час розмови з іншими і як часто спостерігають таку звичку у співрозмовників.

В результаті 53% жінок і 21% чоловіків сказали, що відволікаються на смартфон під час бесіди мінімум двічі. З боку співрозмовників фаббінг регулярно помічають 67% жінок і 37% чоловіків. Такі результати вчені пов'язують зі слабкою здатністю до самоконтролю і так званим синдромом FOMO (fear of missing out) - нав'язливим страхом пропустити щось важливе в стрічці новин.

Вчені також стверджують, що фаббінг викликає ланцюгову реакцію. Якщо людина бачить демонстративне ігнорування від свого співрозмовника, то і сама починає шукати підтримку в соцмережах. В результаті така поведінка перестає бути неприємною для обох сторін.

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....