Фабрика смерті: У Запоріжжі знайшли будинок, де під час Голодомору замучили сотні малят (відео)

Діти помирали в муках зовсім поряд із ситими партійними функціонерами.

Ілюстрація: kafanews.com

У Запоріжжі розшукали будинок, де протягом двох років від голоду в 1932-1933 роках померло понад 700 дітей. Найжахливіше, що саме там їх мали рятувати, але натомість у домі малятка на них чекала загибель, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

Ця споруда розміщена в старій частині Запоріжжя. У місто під час Голодомору селяни намагалися переправити хоча б дітей, аби тих годували і зберегли їм життя. Покинутих на вулицях малюків збирали та відвозили до цього будинку, який тепер називають фабрикою смерті.

"Діти голі, зеленкою вимазані, щури бігають. Коли запитала, а чим вас там годували? Вона нагнула голову, потім так підняла, подивилась і так: це не можна було назвати їжею. А більше вона нічого не сказала", - розповідає Ганна Нужна, племінниця жінки, котрій пощастило вижити в нелюдських умовах.

Усіх померлих скидали до рову прямо у дворі будинку.

"Кожна дитина, яку кидали, - все це діти бачили. Діти стояли біля тих вікон і бачили, куди кидають і як закопують їх", - розповіла родичка свідка подій.

"Це, фактично, був конвейєр смерті, куди, як у чорну діру, звозили діточок. А тут, фактично, всмоктувало всіх цих дітей", - розповів краєзнавець Анатолій Пеньок.

Історики кажуть, що в дитбудинку було лише дві палати, а одночасно могли перебувати лише півсотні дітей. Але документи свідчать про те, що кожного місяця тут помирало значно більше, а замість тих, кого заморили голодом, привозили інших, які чекали своєї черги.

"У березні 71 немовля, у квітні 66, у травні 108, у липні 119", - навів дані професор Федір Турченко.

Архівні картки, завдяки яким вдалося відтворити трагедію, були суворо засекречені 60 років, і навіть ці документи виявилися сфальсифікованими.

"Писали катар, писали серце, писали інтоксикація, писали що завгодно, але писати в причинах смерті голод, недоїдання, виснаження - такого не було. Бо написати таке по тій термінології міг тільки ворог народу", - пояснив історик.

Тітка пані Ганни вижила, і через два роки її знайшов батько, якого випустили з табору. Але спогади про пережитий жах лишилися в сім’ї назавжди. Поруч з будинком, який став могилою для сотень малюків, були розташовані відділок, прокуратура, міськом та окружком партії, де отримували пайки величезна кількість посадовців. Діткам, які помирали у цих стінах, не допоміг ніхто.

Нагадаємо, 26 листопада в окупованому Сімферополі відбувся молебень у пам'ять про жертв Голодомору 1932-1933 років і сталінських репресій.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...