Філарет розповів, що буде із Києво-Печерською та Почаївською лаврами після отримання Томосу

Філарет зазначив, що з питання передачі обох лавр церква може і не звертатися ні до кого, якщо обидві лаври добровільно прийдуть до Української церкви.

Києво-Печерська лавра може перейти до УПЦ КП цілком мирно. Ілюстрація: Вікіпедія.

Після отримання автокефалії Києво-Печерська і Почаївська лаври перейдуть у розпорядження Української єдиної церкви, передають Патріоти України.

Як пояснив предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет, для цього церкві не потрібно звертатися ані до держави, ані до будь-кого іншого. «Кому належать церкви як церковні установи? УПЦ Московського патріархату. А коли одна церква буде українською, а інша - російською, кому мають належати українські святині? Звичайно, Українській церкві», - підкреслив він.
«Яке відношення російська церква має до Києво-Печерської лаври? Якби сказали, що Троїце-Сергієва лавра має належати Українській церкві на тій підставі, що вона була заснована за часів Київської митрополії учнями київського чернецтва, з нас би сміялися. І ми не будемо сприймати претензій тих, хто в російській церкві буде претендувати на наші святині», - додав патріарх.
Філарет зазначив, що з питання передачі обох лавр церква може і не звертатися ні до кого, якщо обидві лаври добровільно прийдуть до Української церкви. «Ми їх приймемо, все залишиться мирно, церква далі буде існувати», - підсумував він.
Джерело: РБК-Україна

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...