Гірше за паління та ожиріння: Вчені розповіли, що "вбиває" жінок

Аналіз ДНК, зібраний у майже 2000 жінок репродуктивного віку в США, показує, що у тих, хто народжував, присутні зміни генетичних маркерів. Вчені припускають, що вони піддалися значно прискореному клітинному старінню, повідомляють Патріоти України.

"Ми були здивовані, побачивши такий вражаючий результат", - розповіла епідеміолог Анна Поллак з Університету Джорджа Мейсона. "Це еквівалентно приблизно 11 рокам прискореного клітинного старіння".

Поллак і її команда проаналізували дані Національного обстеження стану здоров'я і харчування (NHANES) - широке дослідження поперечного перерізу, в якому наочно показують здоров'я людей в США.

Коли вони досліджували дані за період 1999-2002 рр. - роки, в яких дослідження включало вимірювання генетичного маркера, званого теломерами, вони помітили щось незвичайне.


Довідка:

Теломери - ділянки хромосом, які відіграють важливу роль в діленні клітин, і виступають в якості ковпачків на кінцях наших хромосом, допомагаючи захистити генетичну інформацію в наших клітинах від погіршення з часом. Однак з кожним новим поділом їх довжина скорочується, що може бути однією з причин старіння.

У цьому ключі довжина теломер береться як маркер того, скільки років ми перебуваємо на клітинному рівні з більш довгими теломерами, які вважаються кращими, оскільки коротші теломери пов'язані з такими результатами, як рак, серцеві захворювання і зниження пізнавальної здатності. І тепер додати до цього списку можна і пологи.


В ході дослідження з'ясувалося, що серед жінок одного віку, етнічної приналежності, рівня освіти, наявності чи відсутності шкідливих звичок, жінки, які народили хоча б одну дитину, мали теломери, які в середньому на 4,2 % коротші, ніж у жінок, які не народжували дітей. Це, на думку дослідників, еквівалентно приблизно 11 рокам прискореного клітинного старіння.

Дивно те, що це скорочення теломер, пов'язане з пологами, навіть більше, ніж ті, що раніше спостерігалося в дослідженнях про паління (вартість 4,6 років клітинного старіння) і ожиріння (8,8 років).

Більш того, в дослідженні вкорочення теломер варіювалося залежно від того, скільки дітей народили жінки. "Ми виявили, що жінки, у яких було п'ять або більше дітей, мали навіть більш короткі теломери в порівнянні з тими, у кого були одна, дві, три або чотири дитини", - сказала Поллак.

Проте науковиця зазначила, що через наглядовий характер дослідження ми не можемо укласти тут причинно-наслідковий ефект, а тільки кореляцію.

Одне дослідження отримало суперечливий результат: в дослідженні, проведеному в 2016 році в сільських громадах Kaqchikel Mayan в Гватемалі, було виявлено, що жінки з дітьми мають довші теломери, що свідчить про те, що наявність дітей може фактично захистити жінок від клітинного старіння.

В інших попередніх дослідженнях також були визначені кількісні показники скорочення теломер, але з меншими показниками клітинного старіння (еквівалентні приблизно 4,5 роками старіння).

Що стосується того, що може бути причиною скорочення теломер, дослідники припускають, що тут може бути задіяний чималий стрес, пов'язаний з доглядом за дітьми, але з огляду на те, як мало досліджень було проведено в цій області, вони радять ставитися до цих висновків з обережністю. "Ми не говоримо "не народжуйте дітей", - сказала Поллак.

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.