"Голоси з пекла": Вчені назвали джерело незвичайних звуків з Маріанської западини (аудіо)

Причина "металевого" звуку з Маріанської западини - не діяльність людини і не геофізичні джерела, а "репліки" вусатих китів.

Маріанська западина. Фото: whoswhos.org.

Американські дослідники пояснили походження «металевого» звуку, записаного в Маріанській западині. Наукова робота про це опублікована в журналі The Journal of the Acoustical Society of America, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Аналізом звуків зайнялися вчені з Державного університету Орегона і Корнельського університету в США. У дослідженні використовувалися дані, отримані в ході експедицій в Маріанську западину в 2014 і 2015 роках. Ретельному аналізу фахівці піддали запис тривалістю 3,5 секунди c «металевим» відзвуком.

Звук охоплює частоти від 38 до 8000 герц (людина чує в інтервалі від 20 до 20000 герц). Дослідники встановили, що причина появи звуку - не діяльність людини і не геофізичні джерела.

Вчені припустили, що записані звуки - поєднання біологічних і механічних шумів. На думку авторів роботи, свій внесок в звук внесли вусаті кити. Найбільш ймовірний винуватець - кит виду малий полосатик.

Цей звук досить сильно схожий на записані поблизу Великого бар'єрного рифа звуки, створені саме цим видом, а також «голоси» вусатих китів Північної Атлантики і північної частини Тихого океану. Правда, значення цієї «репліки» вчені поки не знають.

«Якщо це шлюбний заклик, чому його фіксують цілий рік? Це загадка, - розповіла один з авторів роботи, біоакустик з Державного університету Орегона Шерон Ніюкірк. - Нам належить визначити, наскільки частіше він зустрічається влітку, ніж взимку, і наскільки широко він поширений».

"Прошу звинувачувати у моїй смерті Путіна і росіян": Нові подробиці щодо загибелі жінки в дендропарку Кропивницького

вівторок, 7 травень 2024, 23:55

У дендропарку у Кропивницькому Кіровоградської області 7 травня жінка впала з оглядового колеса. Факт її загибелі "Суспільному" підтвердила речниця поліції області Віталіна Бевзенко, нагадують Патріоти України. З її слів, інформація на номер 102 надійш...

Зал підспівував: alyona alyona та Jerry Heil довели до сліз промовистим номером про силу жінок

вівторок, 7 травень 2024, 23:33

У Швеції на сцені міжнародного конкурсу "Євробачення-2024" дует alyona alyona та Jerry Heil приголомшив виконанням пісні Teresa & Maria, передають Патріоти України. Виконавиці вийшли боротися за місце у фіналі під номером п'ять. У цей час зала затамува...