"Господь або розуму позбавив, або Павло дихає просто сатанинським духом": Військовий капелан про настоятеля Києво-Печерської лаври

На думку Дмитра Присяжного, Божа людина ніколи не може нікого проклясти, а тим більше - хизуватися цим.

Капелан Дмитро Присяжний. Фото: скріншот з відео.

Скандальні заяви настоятеля Києво-Печерської лаври про те, що в разі, якщо він когось проклинає, то люди вмирають, не має під собою ніяких підстав і йдуть не від Бога. Про це в коментарі заявив військовий капелан ПЦУ отець Дмитро Присяжний, передають Патріоти України.
За його словами, це природна практика для тих, хто служить дияволу - якомога більше погубити людей. «Ви знаєте, таємниця людського життя і смерті в першу чергу в руках Божих, а не в примхах таких людей як митрополит Павло. Їх називають просто «вовки в овечій шкурі», - нагадав він.
Капелан уточнив, що має на увазі таких людей, як настоятель Києво-Печерської лаври. «Апостол Павло сказав такі слова «Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого». Це, до речі, перше послання до Коринтян, глава 13, 4-5 вірш. Я просто згадав апостола Павла, який закликає до любові, як дійсно апостол Христа. А намісник Києво-Печерської Лаври Павло Лебідь це взагалі, це в голові не вкладається, це просто жах», - сказав отець Дмитро.
Він продовжив цитатою з сьомого псалма Давида, псалом 7, 15-17 вірш: «Ось, безбожний зачне нечестивий, і завагітніє безправ'ям, і породить неправду, рив рів, і викопав, і впав сам до ями, яку приготовив, обернеться зло його на його голову, і злодійство його впаде на його тім'я».
«Тобто, хто яму іншому копає, в ту ж яму і потрапляє. Наприклад, я, будучи ще семінаристом, працював з відомим археологом, дослідником Віктором Харламовим, який працював на розкопках Успенського собору Києво-Печерської Лаври, і я пліч-о-пліч працював з ним на фундаменті Михайлівського Золотоверхого монастиря, який ще тільки відроджувався. Це 1995-1996 рік. Тоді ще архімандрит, а не митрополит, архімандрит, намісник Лаври Павло Лебідь хизувався тим, що ось він прокляв Віктора Харламова, тому що там якась сутичка була в Києво-Печерській Лаврі, що навіть міліція повинна була рознімати ченців і археологів. Хоча археологи нічого поганого не робили. Вони в той час допомагали виконувати указ президента Кучми про відродження Успенського собору Києво-Печерської Лаври і Золотоверхого Михайлівського монастиря», - згадав священик.
Однак, каже капелан, у Віктора Харламова були проблеми з серцем, ще з дитинства. «І розумієте, коли такі прокльони, щось не Божим духом дихає тоді намісник Лаври Павло. Вустами поважає Бога, а серцем далеко від нього», - додав він.
Отець Дмитро пригадав, як настоятель лаври порівнював екс-президента України Віктора Януковича з Христом. «Навіть, коли 22 січня 2014 року нас на Грушевського тоді пресувала беркутня, то в Києво-Печерській Лаврі тоді відбувався молебень, на якому був присутній діючий на той час президент Янукович. І під час цього молебню намісник Лаври сказав такі слова «Віктор Федорович, ви як Ісус Христос, який несе свій хрест, а наша свята Церква (мається на увазі УПЦ МП), святий Симон Киринейський, вам цей хрест нести допомагає». На що секретар Володимир-Волинської єпархії протодиякон Віктор Микитенко сказав у відкритому листі «Владика, а вам не здається, що негоже висловлюватися від імені всієї Церкви. Якщо це ваша точка зору щодо пана Януковича, то дозвольте порадити вам і вам подібним, які так дійсно вважають, хоча у Церкві може і інша точка думки, я вам раджу тоді вишикуватися в довгу чергу і поцілувати пана Януковича в дупу». Віктор Микитенко це сказав, це був дуже такий великий резонанс», - сказав він.
Павло прокляв і його, але Микитенко живий і здоровий. І до речі, проголосив недавно про свій перехід в Православну Церкву України. «Господь або розуму позбавив, або Павло дихає просто сатанинським духом злоби. Можна говорити наступне, коли Христос Господь був розп'ятий, це нелюдські страждання і муки, прибити тіло до хреста по ногах і руках, пекуче сонце, людські прокльони. Христос Господь, не знаючи гріха, страждав за наші гріхи і не проклинав своїх катів розпинателів, не бажав їм смерті, але він благав небесного Отця, за розпинателів своїх «Прости їм Отче, бо вони не відають, що вони творять». Ось зразок. Коли ворогів своїх Господь простив, а Павло, дозволяючи собі такі слова, розумієте, там немає Божого Духа. Якщо він дійсно зачав злобу і породив беззаконня, то воно до нього і повернеться. Тут вже у нього спрацює принцип бумеранга. Що сієш, те й пожнеш. Або як у Омара Хайяма «Зло излучённое тобой к тебе вернется».
Інцидент з Віктором Микитенком, секретарем Володимир-Волинської єпархії, на той час УПЦ МП, був в 2014 році. Він, звичайно, потім давав пояснення щодо свого висловлювання і побажання владиці Павлу поцілувати Януковича в дупу, він посилався на словник Грінченка, що таке слово «дупа». І він по-науковому пояснив, що воно за собою несе, без брутальної лайки. Це я маю на увазі, що Віктор Микитенко ніколи не приховував своїх проукраїнських позицій і зараз прийняв принципове рішення. Я пояснив, як я це все бачу, і що собі Павло дозволяв. Це просто жах. А апостола Павла, якому він, на жаль, так і не пішов, який закликає до любові. Це, ще раз нагадую вам, зафіксуйте собі, перше послання до Коринтян, 13 глава, 4-5 вірш, там розповідається про любов, яка довготерпить, любов милосердствує, не заздрить і далі по тексту», - резюмував військовий капелан ПЦУ.
Джерело: InfoResist

До 600 євро на людину: Названо суми, які роздають біженцям з України в найпопулярніших країнах ЄС

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:56

Українські переселенці, шукаючи притулок за кордоном, можуть розраховувати на фінансову підтримку від країни, де вони перебувають. Найбільше українських біженців знаходиться у Німеччині, Франції, Італії, Польщі та Чехії. Розміри соціальних виплат від ц...

В Україні засуджені зможуть служити в ЗСУ навіть офіцерами, але є умова: У Раді пояснили механізм

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:44

Генеральним штабом Збройних сил спільно з Міноборони та Мін’юстом було розроблено законопроєкт про можливість мобілізації засуджених. Документ передбачає обов’язкову згоду не лише самих в’язнів, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спе...