Готівку брати обов'язково, бо не пустять: Коли українцям можуть відмовити у в'їзді до Європи

За дев'ять місяців 2018 року кількість відмов у в'їзді українцям до Польщі зросла на 57%. Чому європейські прикордонники можуть завернути вас назад.

Експерти озвучили тривожну статистику, за дев'ять місяців 2018 року кількість відмов у в'їзді українцям до Польщі зросла на 57%. Журналісти дізналися, через що можуть не впустити до ЄС та як підготуватися до поїздки, щоб вам її не зіпсували європейські прикордонники, пишуть журналістки Юлія Дичук та Поліна Фоменкова на своїх сторінках у Facebook, інформують Патріоти України.
Українські журналістки хотіли помилуватися кіпрськими пейзажами, а опинились у камері для затриманих в аеропорту "Ларнаки". Дівчата ночували в камері до наступного рейсу до Києва. Причина відмови – готелі забронювали, але не проплатили. І не мали коштів готівкою.

"Для тих, хто дивиться мій інстаграм і думає, що ми знімаємо реаліті в КПЗ, для тих, хто хвилюється і тих, хто ще не здогадується про що буде цей пост, я все ж поділюся історією свого тріпу. По пунктах.

1. Ми з Polina Fomenkova вирішили полетіти у відпустку на Кіпр. Чому в грудні на Кіпр? Бо віз еір з Жулян запропонував нам дешеві квитки у мій неефірний тиждень. Відпустки цього року у мене ще не було, тому жодних за і проти, летимо хоч кудись.
2. Квитки куплено, відпустка підписана, складаємо маршрут. За це, очевидно, у нашій компанії відповідає Поліна, у якої за плечима 23 відвіданих самостійно (без туроператорів) країни. Ми не з тих, хто проведе тиждень на одному пляжі, тому маршрут наступний: Ларнака - Лімассол - Пафос - Айя-Напа- Ларнака. Забронювали готелі у всіх пунктах на 1-2 дні і чекали вильоту.
3. Я вилітала в суботу о 6:30 з Жулян, Поліна в цей же день з Кутаїсі. По плану зустрічаємося в Ларнаці.
4. Субота. 10 година ранку. Паспортний контроль в Ларнаці. Спершу офіцер питає про зворотній квиток. Показую в додатку на телефоні, з його погляду зрозуміло, що нічого не зрозуміло. Намагюся пояснити, що з ним все норм, він просто без чек-іну, бо це буде можливо тільки за добу до вильоту. Далі - бронь готелю. Даю 5 аркушів з маршрутом, про який писала вище. На що бачу ще більш не зрозумілий погляд і питання: ви што нє знаєтє гдє будєте жить? Зачєм так много отелєй? Ну і гроші. У мене кредитка, і дріб»язок готівокю на автобус…
5. Кімната допиту, куди мене провели з іще однією одинокою тревелеркою з України. Там офіцери що 5 хвилин повторюють «говорі правду, зачєм ти сюда прієхала, ваш маршрут странний, у тєбя шо єсть бойфренд…» Так, усі акдекватні і розумні відповіді, які виникають зараз у ваших головах я озвучувала. Не працює. Склалося враження, що люди просто закривають гештальт по депортаціях наприкінці року.
6. Про Поліну я їм, звісно, розповіла, всі готелі були заброньовані на її ім»я, а наші квитки назад теж куплені на один рейс і з одного аккаунту. Тож залишалась надія, що по її прильоту картина стане більш ясною і удвох нас пропустять.
7. Некст стоп - камера затриманих. «Ми прінялі рєшеіє нє впускать вас в нашу страну». До слова, увесь час я спокійно користувалася телефон і писала Поліні в Грузію, якій тим часом затримали рейс на 4 години. Вона вже встигла підготувати промову про те, що ми журналісти, зібрала окремий альбом в телефоні з усіма країнами, в яких була за останній час. Усе це мало бути доказом того, що ми не приїхали працювати легкою і нелегальною професією.
8. Якщо коротко - зустрілись ми в камері годині о 5 вечора. Десь о 21 нам повідомили, що нас відправлять додому найближчим рейсом, а це у вівторок! (на календарі субота)
9. Зараз ми проводимо у камері 3 добу з іще трьома дівчатами, двоє з яких прилетіли до батьків і робили це не вперше. Мета останньої у мене досі під сумнівом.
10. Нас годують. У нас є доступ до інтернету. Гаджети на зарядку віддаємо в кабінет офіцерів. Воду приносять по дзвінку. На вулицю не відпускають. Вікон нема
11. Історія закінчиться завтра, о 9:50, коли ми сядемо в літак Ларнка-Київ. Я більше не літатиму без посвідчення журналіста, а на Кіпр в найближчі років 10 повертатись не збираюся.

Боже, храні безнал, подорожі без туропертаторів і цивілізований світ без проституції.", – написала журналістка Юлія Дичук на своїй сторінці у Facebook.

"Чем все закончилось с #тюремнымихрониками.

Вчера ночью завезли ещё одну девочку. Она из Украины. Учится и работает в Польше. При себе все доки на то, что оставаться в Сайпрусе она не намерена. На карте 2000 евро.

Что ее привело в нашу камеру потенциальных кипрских проституток?

То, что она сказала правду. Что собирается посетить турецкую часть Кипра, потому что там абсолютно легально живет ее подруга. Они попросили визу подруги. Ее тоже показали.
Не помогло.

Кстати, вместе с этой девочкой завернули в камеру двух парней ещё.

Ее собирались отправлять рейсом в Варшаву, так как она прилетела оттуда, 7 числа, то есть, через 4 дня.

Мы поддержали ее (конечно, мы ж уже «бывалые»), вместе переистерили, переорали, и в итоге, она купила билет в Украину и полетела на утро вместе с нами.

Рейс в 9.50
Нас разбудили в 7, дали кофе и завтрак.
Спросили, нужно ли нам сдавать багаж.
Забрали и сдали вместо нас. С - сервис.
Полицейский повёл нас к самолёту, как преступников.

Я спросила, входит ли в такой сервис кофе.
Он сказал нет.
Я спросила вай нот? Мы свободные люди.
Он молча отвёл нас за нормальным кофе.

Тем, кому билет в Киев, покупает Кипр, не отдают документы до прилета домой.
Поскольку я покупала сама в Киев вместо предложенного фри тикета ту Кутаиси, к самолету я шла как обычный пассажир.
Юлю вёл полицейский.
Приорити бординг, блин.
Свои Документы она получила только в Украине.

В паспорте у неё перечёркнутый штамп.
У меня - нет, потому что я покупала билет сама.
Хотя я 5 раз спросила полицейских, и мне отвечали, что, вне зависимости от того, кто покупает билет, в паспорте эта ситуация никак не обозначится. Потому что это «не депортация, а неразрешение вьезда».

В самолете я пообщалась с компанией ребят, которые летели вместе (девушки и парни). У них тоже были отели по всему Кипру (и ниче!), у парней ничего не спросили вообще, у девочек что-то минимальное.

Я сделала вывод, что надо почитывать правила въезда в страны, даже если кажется, что все понятно.

А главное

Всегда. ВСЕГДА. В.С.Е.Г.Д.А доверять своим ощущениям и интуиции!!!

А от позитива и юмора я не откажусь, простите. (Это всем, кто упрекнул меня, как я в такой отстойной ситуации, могу ещё шутить. Ещё как могу. Мы на этом юморе все три дня выезжали).

И деньги на карте буду хранить.

Велкам хоум.", написала Поліна Фоменкова.

Кіпр хоч і не належить до Шенгену, та визнає його правила, включно з безвізовим режимом для власників біометричних паспортів. Експерт із візової та міграційної політики зазначив, що Кіпр ще торік посилив контроль на кордоні.

Дійсно на них насамперед дивились як на українських жінок, які в'їжджають до Кіпру. Які, можливо, можуть за певних обставин стати жертвами торгівлі людьми, бути залученими до експлуатації, зокрема, сексуальної,
– сказала аналітик громадської організації "Європа без бар'єрів" Катерина Кульчицька.

На сайті посольства України в Кіпрі наголошують, що турист повинен мати саме готівку – 50 євро на день і проплатити готелі. До речі, в кожної європейської країни є власні вимоги щодо суми коштів на один день. Найбільше вимагають у Хорватії – 100 євро, у Бельгії – 95, в Естонії та Словенії – 94 євро, у заможній Швейцарії – 88 євро, а в Іспанії – 71 євро.

безвіз
Вимоги європейських країн

Якщо ви збираєтеся до Європи, то в середньому повинні мати 45 євро на день. Детальнішу карту можете переглянути на сайті "Подорожуй відповідально". А ще не забудьте про страхування.

Якщо ж ви подорожуєте часто, то не забувайте, що максимум без візи в країнах ЄС можна перебувати 90 днів впродовж півроку. Щоб правильно порахувати – можете скористатися безвізовим калькулятором, який легко знайти в інтернеті.

Якщо говорити про категорію безвізу, тобто про тих українців, як їздили тільки маючи щойно виданий біометричний паспорт без будь-яких відміток, то таких на наразі близько 1 мільйона 900 тисяч та кількість відмов, яку ми бачимо десь трохи понад 9 тисяч, починаючи з 11 червня 2017 року,
– повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

Однак 9 тисяч відмов – це лише ті, про які українці повідомили прикордонникам. Реальна цифра може бути більшою. Основна ж причина відмови – нездатність підтвердити мету поїздки, сюди зараховують і фінансову платоспроможність.

Досвідчений мандрівник та засновник проекту Ukraїner Богдан Логвиненко дав пораду тим, хто подорожуватиме з безвізом вперше.

"Потрібно не боятися, щоб не тремтів голос, щоб не тряслися руки, бо в прикордонників можуть виникати запитання: чому?", – зазначив Логвиненко.

Коли житлове питання стоїть гостро: Українські полярники показали домівку пінгвінів-верхолазів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 5:00

В Антарктиці українці знайшли гніздо пінгвінів у незвичайно високій "точці". Учасники антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 метрів над рівнем моря. Про дивовижу повідомили у Національному антарктичному центрі України. ...

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...