Є причина: В Україні пояснили, чому не заборонили трансляцію ЧМ-2018 з футболу

Національна громадська телерадіокомпанія України заявила, що не мала іншого виходу, як продати права на трансляцію матчів Чемпіонату світу-2018 телеканалу "Інтер" через борги.

Зураб АласаніяНаціональна громадська телерадіокомпанія України була змушена продати права на трансляцію матчів Чемпіонату світу-2018 телеканалу "Інтер" через величезні борги перед Європейським союзом мовників. Про це на своїй сторінці в Facebook гендиректор НГТУ Зураб Аласанія, передають Патріоти України.

При цьому він підкреслив, що, незважаючи на протести радикалів і ряду політиків, телеканали НТН і "Інтер" продовжать показ матчів ЧС-2018, в іншому випадку Україна отримає нові штрафні санкції від Європейського союзу мовників, а в гіршому випадку залишиться без трансляцій наступного Мундіалю в Катарі.

Він пояснив, що в 2012 році Національна телекомпанія України придбала пакет прав на показ матчів чемпіонатів світу з футболу 2018 і 2022 років.

У 2013 році субліцензія була передана компанії "Інтер Медіа Груп" на показ половини матчів.

Приводимо повний текст викладеної у пості заяви:

Стисло про Суспільне і ЧМ 2018.

Ну або не стисло.

Хроніка подій:

Січень 2012 року - придбання пакету прав на ЧС 2018 і 2022.

Примітка:
Покупець - НТКУ. Продавець - Європейська Спілка Мовників (ЄСМ). За Угодою сплата здійснюється різновеликими траншами кожен рік.
Інформація про вартість пакету разом, як і по чемпіонатах окремо - підпадає під угоду NDA (Non-disclosure Agreement), що не дозволяє розкривати ціну третім особам, але ціна вимірюється в мільйонах євро.

Лютий 2013 року - Меморандум про купівлю субліцензії і спільну трансляцію ЧС 2018 та ЧС 2022 між НТКУ та Медіа групою Україна.

Березень 2014 рік - анексія Криму і початок окупації частини Донецької та Луганської областей України.

Грудень 2015 року - НТКУ (тоді Перший Національний) вперше заявляє про можливу відмову від трансляції ЧС 2018, оскільки вбачає загрозу використання подій ЧС 2018 країною-агресором в якості інформаційної зброї.

2016 рік - починає накопичуватись заборгованість перед ЄСМ за пакет ЧС. ЄСМ нагадує про борг і розглядає можливість винесення штрафних санкцій (за несплату за права і відмову від трансляції на території України), а також позбавлення прав на наступній ЧС 2022.

Січень 2017 року – утворюється Національна Суспільна Телерадіокомпанія України (НСТУ), яка є правонаступником НТКУ.

Початок 2017 року - НСТУ здійснює часткову сплату (приблизно 30%) за ЧС 2018.

Примітка: будь які гроші НТКУ - зароблені рекламою чи отримані з бюджету - офіційно є бюджетними грошима з усіма відповідними обставинами - обов'язковими кожного року перевірками ДержФінМоніторингу та Рахункової. Витрата бюджетних грошей має мати ціль і результат: в нашому випадку - саме ефірний продукт. Без ефірного продукту – витрата грошей визнається неправомірною. Далі – санкції до керівника установи, в залежності від обсягів витрат: адміністративні чи карні.

Грудень 2017 року - після першої офіційної події ЧС 2018 (жеребкування груп і матчів) НСТУ отримує підтвердження про пропагандистський характер висвітлення подій ЧС 2018 з боку країни, що приймає ЧС. З урахуванням умов Угоди про заборону втручання в цілісність телевізійного сигналу ФІФА, НСТУ приймає рішення про відмову від трансляції будь-яких подій, що відбуваються в країні-агресорі.

Лютий 2018 року - Медіа група Україна звертається до НСТУ з проханням денонсації Меморандуму про придбання субліцензії та спільну трансляцію ЧС 2018. НСТУ розуміє причини небажання Медіа групи Україна транслювати ЧС 2018, але рекомендує Медіа групі Україна зробити це в правовий спосіб і звернутися до суду. Суд виносить рішення на користь Медіа групи Україна, Меморандум скасовано.
Борг НСТУ перед ЄМС, між тим, зростає з кожним несплаченим траншем.

Квітень 2018 року – Inter Media group звертається до НСТУ з пропозицією придбати субліцензію на право показу половини матчів ЧС 2018, від якої відмовилася Медіа група Україна. НСТУ починає перемовини.

Травень 2018 - після завершення перемовин і підписання Угоди з Inter Media group по субліцензії на половину матчів, НСТУ покриває 2/3 боргу перед ЄСМ.

Травень 2018 – НСТУ пропонує Inter Media group придбати другу половину. Перемовини ускладнюються повною відсутністю на ринку інших покупців/пропозицій.
Але в результаті підписано додаткову Угоду про придбання виключних прав на показ двома каналами (Інтер та НТН) повного пакета ЧС 2018.

Борг перед ЄСМ до кінця року має бути сплачено повністю, що відкриває перед НСТУ майже закриту вже можливість трансляції ЧС 2022 в Катарі.

І післямова.

Панове президент Петро Порошенко і прем’єр-міністр Volodymyr Groysman, НСТУ ніяк не може зрозуміти, з яких джерел ви видобуваєте інформацію про те, що «НСТУ отримало величезні гроші на продажі футбола».

Панове, НСТУ НЕ ОТРИМАЛО «величезні гроші» - НСТУ цими грошима виплатило одну з заборгованостей, що їй сотнями дісталися в спадщину.
Нагадаю також, що навіть з виплачених у 2017 році 30% від суми боргу за ЧС 2018 – лише половина була закладена як «бюджетна програма для передплати за ЧС 2018». Себто, 85% загального боргу перед ЄСМ - НСТУ має покривати за рахунок рекламних грошей, яких на етапі реформування не вистачає навіть на поточне існування компанії, не те що на сплату боргів.

Жодного центу зі сплати за ЧС 2018 в НСТУ не залишилось – перша половина транзитом пішла на ЄСМ, друга половина має надійти до кінця поточного року і також транзитом піде далі. Всі документи по всіх витратах МінФін має можливість перевірити в будь якій момент.

Між тим, базуючись саме на цій помилковій тезі, ви робите публічні й непублічні заяви про те, що «відтак НСТУ не потребує належного і законного фінансування».

Починаємо сильно хвилюватись за надійність ваших джерел інформації, систему її перевірки та за рішення, які ви на базі цих джерел приймаєте - не по НСТУ, а вирішуючи долю країни.

2. Суспільне НЕ транслюватиме ЧС 2018, ні на ТБ, ні на радіо, ні на своїх діджитал-платформах.

Суспільне ігнорує не ЧС з футболу, Суспільне ігнорує будь які події, що відбуваються і відбуватимуться в країні-агресорі – доти, допоки вона такою залишається.

А залишається вона такою, поки не повернула Крим, не забралась з Донбасу, не звільнила Олега Сенцова, Володимира Балуха, Олександра Шумкова, Станислава Зимовця, Олександра Кольченка та ще 68 наших співгромадян.

"Бабуся" не дуже відрізнялася від сучасних: Обличчя неандертальки, яка жила 75 000 років тому (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:12

Британські археологи представили плід своєї довгої роботи – реконструйоване обличчя неандертальської жінки, яка померла 75000 років тому. Про це повідомляє видання "ScienceAlert", передають Патріоти України. Череп знайшли у 2018 році в печері Шанідар і...

Результати виявились шокуючими: Жителів Словаччини спитали, кого вони вважать винними у війні в Україні

четвер, 2 травень 2024, 22:58

Понад 50% жителів Словаччини вважають, що війну РФ проти України спровокували західні держави та Україна. Про це йдеться у результатах дослідження Globsec Trends 2024, передають Патріоти України. Зазначається, що 41% опитаних словаків зазначили, що сам...