"Їхали на навчання, а опинились на війні": Страшні свідчення про оборону Луганського аеропорту

У Львові на 25-му Форумі видавців презентували першу в Україні книжку про оборону Луганського аеропорту "У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту". У хроніці зібрали спогади очевидців тих подій, військовослужбовців, повідомляють Патріоти України.

Книгу написали п'ятеро авторів. Координатор проекту - Сергій Глотов, керівник благодійного фонду "Народна підтримка воїнів АТО". Книжку створили з метою увіковічнення подвигу героїв Луганського аеропорту.

"Ідея створення книги про оборону Луганського аеропорту виникла ще у 2015 році, - каже Сергій Глотов. - Ми хотіли увіковічнити ці подій з одного боку, а з іншого - віддати шану тим людям, які боронили аеропорт. За час оборони Луганського аеропорт у, а це 146 днів, відбувалося дуже багато подій і боїв, наші хлопці відважно зупиняли ворога. Не зважаючи на все це, в аеропорт не зміг потрапити жоден український журналіст. Тому дуже мало було свідчень і ті люди, які боронили аеропорт вважали, що це історія, яка несправедливо забута. Там відбувались бої і операції не лише по звільненню Луганського аеропорту, але й операції по звільненню українських міст і населених пунктів, таких як Хрящувате, Новосвітлівка. Коли хлопці зайшли в аеропорт то ще навіть не оголосили Антитерористичну операцію, тому увага преси це оминула. А вихід з аеропорту був тоді, коли відбувались трагічні події Іловайського котла і під час цих боїв загинула велика кількість військовослужбовців".

Автори намагалися якнайбільше розказати про оборону Луганського аеропорту. "Російська пропаганда припідносила це як поразку, тому наше завдання в цій книжці було розказати про те, що це не було поразкою, бо наші військовослужбовці виконали всі завдання, які ставили перед ними. Проект є волонтерським. Ми записали розповіді більше 120 безпосередніх учасників оборони. Ці спогади розшифровували понад 40 наших волонтерів. Ми майже рік їздили Україною і записували ці спогади. В книзі розповідається не тільки про бої, але й про те, як зароджувався волонтерський рух на Луганщині і що багато людей за допомогу українській армії поплатилися життям. В деяких населених пунктах розстрілювати цілі сім'ї за те, що вони допомогали українським військовим. Цю книгу ми створювали 2 роки як історичну хроніку подій. Вона побачила світ в травні цього року у видавництві "Фоліо".

В книзі також є фото, які робили військові в аеропорту. Це одна з перших хронік про війну. В кінці книги є список загиблих на Донбасі за цей період, в який увійшли увійшли 194 особи.

"Це унікальна та історична книга. Список героїв, які є в кінці збережеться на вічність, - каже Юрій Руденко, учасник оборони Луганського аеропорту. - В книзі описано багато чого, але кожен коментар, кожна людина – це історія. З кожного героя можна писати окрему книжку. Тут описані основні тези, а якщо взяти кожну людину, то можна зробити книжковий форум тільки по обороні Луганського аеропорту. Ми, кадрові військовослужбовці їхали на навчання, а опинились на війні. З кожним днем, з кожної ситуації вчилися знаходити вихід. Саме так наш характер міцнів".

Джерело: Gazeta.ua

І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...