"Існує ризик": Експерт розповів, чому Константинополь обмежив самостійність Української церкви

Ми маємо оптимальну ситуацію. Можемо отримати швидке визнання. Серед 14 автокефальних церков світу 10 визнають нас за рік-два. Інші 4 перебувають під впливом Росії. Наприклад, Сербська. Налагоджувати з ними контакт будемо довше. Можливо, це вже відбудеться з іншими їхніми предстоятелями, говорить релігієзнавець Олександр Саган, повідомляють Патріоти України.

- Український томос не має принципових особливостей. Винятком є лише певні нюанси. Наприклад, у нас предстоятеля обиратиме помісний собор. У деяких церквах цю функцію виконує архієрейський (перший - зібрання єпископів, клерків і мирян. Другий - орган вищої церковної влади).

У нашому томосі чітко окреслені межі нової Української церкви. За кордоном України відтепер заборонено мати свої громади.

- Інші церкви теж дотримуються цього правила. Це базові позиції Константинополя: усю діаспору "викормлює" він.

Під владу Вселенського патріархату перейдуть лише 14 громад за кордоном. Усі інші діаспорні церкви й до отримання томосу знаходились у полі його юрисдикції. Доволі масштабні українські православні церкви США та Канади були і залишаться Константинопольськими. Тож нічого не зміниться.

Поміняти статус церкви, титул її керівника або статут, за яким вона живе, можна лише за погодженням із Вселенським патріархатом. Інші церкви більш незалежні?

- Цей момент у кожній церкві прописаний по-різному. У нашому випадку певна обмеженість пов'язані з проблемою росту церкви. У нас немає церковної єдності. Тому Константинополь на деякий час вирішив зберегти кураторство над Помісною церквою в Україні, щоб ті зміни, які сталися, не мали шляху назад.

Можливість відкотитися під російський вплив є досить реальною. Це може статися, коли група людей, постійні члени Синоду ПЦУ узурпують владу і знищать демократичні засади церкви. Аби цього не сталося, Вселенський патріарх вирішив залишити певний запобіжник. Зміни у статут можна внести тільки за погодження спільної комісії представників Константинополя та Української церкви. Це можна змінити, коли в Українській церкві остаточно утвердяться демократичні принципи. Вони були основою її розвитку до приєднання Москвою.

Що ми можемо поміняти в статуті з часом?

- За грецькою традицією, його не виписують детально. Наприклад, немає розділу про життя парафій. Це - визначальний і формуючий документ. Він окреслює загальні принципи розвитку церкви. Усі інші організаційні моменти утверджуються за допомогою підзаконних актів - постанов архієрейських і помісних соборів. Грецький варіант статуту можна порівняти з Конституцією Америки. Там є лише базові норми. Інше формується через поправки. Не думаю, що у когось виникне бажання щось принципово міняти.

В українському томосі згадується глава нової церкви Епіфаній і президент України Петро Порошенко. Чому?

- Це нехарактерно для томосів, які вручали у ХХ столітті. Але така практика була популярна у ХІХ столітті. Це можна вважати частково поверненням до старих традицій. У деяких країнах, наприклад Сербії, так само влада ініціювала надання автокефалії. Її згадували у самому документі томосу, відзначаючи її роль. Те, що Петра Олексійовича згадали у документі, є допустимою нормою.

Православна церква України буде отримувати миро з Константинополя. Що це означає?

- Це символ єдності між церквами. Деякі автокефалії після набуття статусу патріархії отримували і право самостійно варити миро. Його отримання від Вселенської патріархії - підтвердження того, що всі церкви визнають Константинополь своєрідним третейським суддею (той, хто може неупереджено розв'язувати та вирішувати суперечки інших

Чи справді томос дає великі можливості Українській церкві. У чому вони полягають?

- Томос - це входження до певного закритого клубу церков, яких сьогодні вже 15. Раніше інші церкви з пересторогою ставились до контактів із Київським патріархатом чи Автокефальною церквою України. Вони не були визнані Вселенським патріархом. Відтепер голос України буде почутий на всехристиянській арені. Маємо можливість вступати до міжцерковних організацій. Наприклад, можемо стати членом Всесвітньої ради церков (міжнародна організація, до якої входить 348 християнських церков різних традицій. Заснована 1948-го в Амстердамі для співпраці

Очікуємо, що до ПЦУ перейдуть мінімум дві третини парафій Московського патріархату. Коли це станеться, перетворимося на одну з найбільших у Європі православних церков. Тоді зможемо заявляти про статус лідера. Треба пройти етап об'єднання.

Помісна церква в Україні зараз має статус митрополії. Яка різниця між митрополією й патріархатом?

- Практично всі нові церкви, які отримували томос, були зі статусом митрополії. Лише деякі з них із часом змінили його на патріархії. Наприклад, Болгарська й Румунська. На практиці між митрополитом і патріархом різниці немає. Вони є рівноправними. Мають однаково вагомі голоси на церковній міжнародній арені. Але патріархія - це аспект престижу. У майбутньому, коли Українська церква зміцніє, ми можемо його отримати. Якби більшість із Московського патріархату одразу перейшла до Помісної церкви, питання про патріархат можна було б ставити негайно.

Важливим є визнання ПЦУ іншими церквами світу. У диптиху, списку автокефалій, церкви розміщені за 2 принципами. За датою отримання томосу та за статусом патріархату-митрополії. Якби Українська церква одразу отримала патріархат, ми б посунули в цьому списку 6 церков. Через це могли б виникнути питання щодо нашого визнання з їхнього боку. Це б зайняло значно більше часу, бо могли б бути образи.

Джерело: Gazeta.ua

І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...