Кабачковий лайфхак: ТОП-5 найкращих заготовок на зиму

Кабачок – дуже корисний овоч, він легко засвоюється і добре впливає на травну систему та здоров'я шкіри. Як зберегти цей овоч - 5 порад для господинь.

Користь кабачків знайшла застосування у різних сферах. Насіння кабачків активно застосовують у сучасній косметології, як компонент кремів, які впливають на роботу жирових залоз. Народна медицина рекомендує використовувати відвар з квітів кабачка для лікування дерматологічних захворювань, інформують Патріоти України.

Кабачки можна заморозити, замаринувати, зберігати смаженими або в салаті. Як же заготовити кабачки на зиму, щоб насолоджуватися смаком літніх овочів навіть в холодну пору.

Заморожені кабачки

Заморожування -найпростіший і найзручніший спосіб заготівлі овочів. У такому вигляді кабачки зберігаються практично в первозданному вигляді.

Як заморозити кабачки

  • очистіть овочі від шкірки і насіння
  • вимити, обсушити і наріжте кубиками або кружечками
  • покладіть кабачки в сито і опустіть в окріп на 1-2 хвилини. Це допоможе зберегти смак, колір і структуру кабачків
  • перекладіть гарячі кабачки в холодну воду, щоб вони повністю охололи
  • розкладіть кабачки по пластиковими контейнерами або пакетах і щільно закрийте або зав'яжіть їх
  • приберіть заготовки в морозилку

Заморожені кабачки можна запекти в духовці або посмажити, а також приготувати овочеве рагу або суп-пюре.

Як замаринувати кабачки

Для маринування найкраще підійдуть молоді кабачки, які не обов'язково очищати від шкірки і насіння.

  • наріжте миті овочі тонкими довгими смужками або кружечками
  • щільно укладіть кабачки в банку
  • залийте кабачки окропом до самого краю банки. Додайте столову ложку 9% оцту. Застелите дно каструлі рушником, поставте на нього банку і прикрийте кришкою
  • налийте в каструлю теплу воду, доведіть до кипіння і залиште банку в каструлі ще на 5-7 хвилин. Закрутіть банку, переверніть і накрийте чимось теплим.
Салат з кабачків на зиму

Зберігати кабачки можна у вигляді салату, який також консервується в банках.

складові

  • 650 г кабачків;
  • 1-2 моркви;
  • 3 зубчики часнику;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • ¼ чайної ложки насіння кропу;
  • ½ чайної ложки насіння коріандру;
  • ⅓ чайної ложки насіння кмину;
  • 1½ чайної ложки солі;
  • 3 чайні ложки цукру;
  • 2 столові ложки соєвого соусу;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • 50 мл оцту 9%.

Інгредієнти розраховані на 1 банку об'ємом 1 л.

приготування

  • очистіть кабачки від шкірки і насіння і наріжте середніми кубиками. Очищену моркву порубати часточками, а часник - тонкими пластинками
  • киньте на дно стерилізованої банки перець і кріп. Викладіть кабачки, моркву і часник, чергуючи їх з коріандром, тмином, сіллю і цукром. Додайте соєвий соус, масло, оцет і залиште на 20 хвилин
  • залийте овочі окропом, не доливаючи приблизно 1 см до краю банки. Прикрийте кришкою і помістіть в каструлю з теплою водою. Поставте каструлю на плиту і стерилізують банку 30 хвилин після закипання. Переверніть банку, укутайте і остудіть.

Кабачки в ананасовому соку

складові

  • 3 кг кабачків;
  • 200 г цукру;
  • 1 л ананасового соку;
  • ⅔ чайної ложки лимонної кислоти.

Інгредієнти розраховані на 5 банок об'ємом ½ л.

приготування

  • очистіть кабачки і видаліть насіння. Наріжте овочі кубиками або півкільцями і викладіть в каструлю
  • додайте цукор, сік і лимонну кислоту. Доведіть до кипіння на середньому вогні і варіть ще 15 хвилин, якщо кабачки молоді, і 20 хвилин, якщо вони старі
  • відразу ж розподіліть кабачки разом з соком по стерилізованих банках і закатати. Переверніть, закутайте і остудіть.

Смажені кабачки на зиму

складові

  • 2 кг кабачків;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • 1 парасольку кропу;
  • 2-4 гілочки естрагону;
  • 6 зубчиків часнику;
  • 2 чайні ложки солі;
  • 40 мл оцту 9%.

Інгредієнти розраховані на 2 банки об'ємом ½ л.

приготування

  • наріжте миті овочі кружальцями завтовшки приблизно 1 см
  • розігрійте на сковороді олію і обсмажте кабачки до золотистого кольору з обох сторін. Перекладіть їх на паперовий рушник, щоб вбралося зайве масло
  • киньте на дно стерилізованих банок по половині парасольки кропу і 1-2 гілочки естрагону. Розкладіть обсмажені кабачки по банкам, чергуючи їх з сіллю і подрібненим часником. Влийте в банки оцет
  • прикрийте банки кришками і стерилізують в каструлі з водою 25 хвилин після закипання. Засукайте банки, переверніть, закутайте і остудіть.


За кількістю корисних властивостей, кабачок можна порівняти з огірком або зеленим листковим салатом. У кабачках міститься велика кількість мінеральних солей, які надзвичайно важливі для підтримання хорошого обміну речовин в організмі. До його складу входять солі фосфору, калію, кальцію та магнію, а також невелика кількість заліза, натрію та сірки.

Присутність у кабачках вітаміну С, каротину, вітамінів В1, В2 та нікотинової кислоти характеризують цей овоч виключно з позитивного, для здоров'я людини, боку та демонструють безсумнівну користь кабачків.
Вживання кабачків не викликає подразнення шлунку та кишківника, тому вони корисні для людей, що мають проблеми з функціонуванням шлунково-кишкового тракту, а також для людей, що хворіють на цукровий діабет. Кабачки добре впливають на відновлення крові, блокують розвиток атеросклерозу.

Кабачки рекомендують вживати при гіпертонії та захворюваннях печінки. Крім того, сік кабачків здатен заспокоїти нервову систему.

Кабачки – чудовий сечогінний засіб, добре допомагає при набряках; характеризуються протиалергічними властивостями.
Цукор та мікроелементи, які міститься в кабачках, корисні для діабетиків. А властивість кабачків, що сприяє виведенню з організму надлишок солі, корисна при артритах. Регулярне вживання кабачків, допомагає покращити роботу суглобів. Щоб звільнити організм від шлаків, достатньо, протягом тижня, кожен день вживати 200 г кабачків.
Завдяки властивості виводити зайву рідину з організму, кабачок допомагає жінкам боротися з такою проблемою, як целюліт.

Важливим аспектом є ще й те, що кабачок виступає одним з найбільш поширених та популярних дієтичних продуктів: адже він володіє рекордно низьким вмістом калорій. На 100 грам кабачків припадає лише 24 кілокалорії.
Шкідливі властивості кабачків

Основна шкідлива властивість кабачків полягає у тому, що він містить велику властивість калію, тому кабачок не рекомендують вживати людям, які страждають від захворювань нирок. Сирі кабачки протипоказані при виразковій хворобі та гастритах.

За матеріалами ЗМІ

Віддав життя за Україну: На Херсонщині загинув 24-річний грузинський доброволець Леван Лохішвілі

четвер, 21 листопад 2024, 22:55

На війні проти російських бойовиків загинув грузинський доброволець - 24-річний Леван Лохішвілі. Про це повідомляє Ехо Кавказа, передають Патріоти України. Зазначається, що захисник загинув 19 листопада у Херсонській області внаслідок вибуху саморобног...

В Україні деяким пенсіонерам щомісяця доплачуватимуть 2361 грн: Ось хто отримає виплати

четвер, 21 листопад 2024, 22:40

В Україні протягом дії воєнного стану пенсіонери-чорнобильці щомісячно будуть отримувати доплату до пенсії у розмірі 2361 грн. Про це йдеться у проєкті закону № 12000, передають Патріоти України. Зазначається, що відповідно до нового законопроєкту про ...