Хіти тижня. А ви це знали? - Що їли давні українці до появи картоплі

Сьогодні картопля – чи не найголовніший національний продукт харчування. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч.

З чого складався раціон українців три століття тому, - йдеться в матеріалі видання etcetera, передають Патріоти України.

Аж до XVII століття основу харчування українців становили різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили. На рибній основі варили юшки.

Перші страви завжди були дуже популярні в Україні. Не кожна країна може похвалитися такою кількістю рецептів супів. Вариво, уха, куліш, борщ, холодник – далеко не повний список перших страв.

Гарніри. Українці готували багато кашоподібних страв на основі пшениці, гречки, сочевиці з додаванням грибів, капусти, сушених фруктів і ягід.

Географічні відкриття серйозно вплинули на асортимент страв української столу. На початку XVII століття в раціоні українців з’явилися продукти, без яких сьогодні важко уявити українську кухню: картопля, томати, кукурудза, соняшник.

М’ясо в свіжому вигляді готували не часто. В основному його коптили або засолювали, робили різні ковбаси. Так м’ясо могло зберігатися довше.

Оскільки в християнському календарі велика кількість постів, м’ясо на столі релігійних українців було рідкістю. Перед початком посту всі м’ясні продукти доїдали.

Сало. Існує версія, що сало як продукт харчування набуло популярності в Україні за часів татарських набігів. Мусульмани не вживали в їжу свинину, а тому не забирали її.

Приправи. Головними гострими приправами були часник і хрін. Ними, як правило, приправляли м’ясо і сало. Також в якості приправ використовували зелень: листя кульбаби, бурякове листя, кропиву і лободу. А ось салати українцям були незнайомі.

Десертом зазвичай служили різні киселеподібні страви, наприклад, кваша, яку готували на основі рідкого кислого тіста.

Напої. За легендою, саме українець Юрій Кульчицький у 1683 році відкрив першу кав’ярню у Відні. Приблизно в цей же час кава завойовує популярність і в самій Україні. Довгий час напій був популярний в Західній Україні серед заможних громадян, в той час як Центральна і Східна частини країни віддавали перевагу чаю.

Алкоголь. За часів Київської Русі селяни вживали багато слабоалкогольних зброджених напоїв: квас, пиво, мед і збитні. Справа в тому, що робота в полі вимагала багато сил, а такі напої – дуже калорійні і давали багато енергії. Пиво взагалі прирівнювалося до хліба і вживалося майже нарівні з ним.

Опублікував: Олег Устименко

На очах онуків та правнуків: Пара, якій заборонили одружитись у юності, повінчалась через 60 років (фото)

середа, 22 березень 2023, 0:41

У Великій Британії у віці 79 та 78 років одружилась пара, якій батьки заборонили бути разом у юності. Вони знайшли одне одного аж через 60 років. Про це пише mirror.co.uk, передають Патріоти України. У 1963 році Лен Олбрайтон, якому тоді було 19 років,...

"Він нічого не пам'ятає про себе, але маму впізнав": Рідні знайшли зниклого під Бахмутом бійця (фото)

вівторок, 21 березень 2023, 23:53

Рідні відшукали безвісти зниклого родича 46-річного Івана Івахіва з Тернопільскої області завдіки фото у соцмережах, що виклав небайдужий знайомий Івана. Боєць зник біля Бахмута наприкінці лютого. Через втрату пам'яті внаслідок важкого поранення він не...