Хіти тижня. Археологи заявили про важливе відкриття на території Києво-Печерської лаври

Знахідки стосуються ранньої історії найвідомішого монастиря Східної Європи. Розкопи збираються музеєфікувати для доступу екскурсантів.

Києво-Печерська лавра. Фото: Вікіпедія.

Археологічні дослідження на території Митрополичого саду Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в липні поточного року підтвердили існування оборонної стіни Києво-Печерського монастиря у XII ст. Про це повідомив завідувач науково-дослідного сектора археології заповідника Сергій Тараненко, передають Патріоти України.

"Виявлена пам'ятка є унікальною, адже нині в Україні відомі, окрім неї, ще лише два об'єкти монументальної фортифікації давньоруського часу, а конструкція виявлених фундаментів взагалі поки що єдина серед усіх пам'яток Київської Русі", - розповів він.

За словами С.Тараненка, залишки фундаментів оборонної стіни були вперше відкриті та частково досліджені на невеликій ділянці в 1951 році археологом Володимиром Богусевичем. Із метою отримання наукового підтвердження існування залишків фундаментів оборонної стіни Києво-Печерського монастиря XII ст. було розбито розвідувальні траншеї. У двох траншеях, які відповідають розкопкам В.Богусевича, і ще в трьох траншеях уперше виявлено залишки монументальної конструкції давньоруського часу - фундаменти різного ступеня збереження з напівзруйнованими фрагментами стіни.

Кількість нинішніх знахідок - близько 1500, серед них майже 1000 фрагментів давньоруської цегли - плінфи. Привертають увагу яскраві індивідуальні знахідки - фрагмент давньоруського металевого литого, стулкового браслета з плетеним орнаментом і дві свинцеві пломби дорогичинського типу XI-XIII ст. зі знаками з обох боків, зокрема із зображенням двозубця. Заповідник розглядає питання музеєфікації цього археологічного об'єкта давньоруського часу.

"Прошу звинувачувати у моїй смерті Путіна і росіян": Нові подробиці щодо загибелі жінки в дендропарку Кропивницького

вівторок, 7 травень 2024, 23:55

У дендропарку у Кропивницькому Кіровоградської області 7 травня жінка впала з оглядового колеса. Факт її загибелі "Суспільному" підтвердила речниця поліції області Віталіна Бевзенко, нагадують Патріоти України. З її слів, інформація на номер 102 надійш...

Зал підспівував: alyona alyona та Jerry Heil довели до сліз промовистим номером про силу жінок

вівторок, 7 травень 2024, 23:33

У Швеції на сцені міжнародного конкурсу "Євробачення-2024" дует alyona alyona та Jerry Heil приголомшив виконанням пісні Teresa & Maria, передають Патріоти України. Виконавиці вийшли боротися за місце у фіналі під номером п'ять. У цей час зала затамува...