Хіти тижня. "Чемодан, вокзал, Россия": У Кишиневі масовий протест за відставку прокремлівського президента (фото, відео)

30 липня в столиці Молдови Кишиневі тисячі людей мітингують проти прийнятої напередодні змішаної виборчої системи.

Про це повідомляє Інтерфакс, передають Патріоти України.

Відзначається, що після мітингу протесту в сквері парламенту Молдови протестуючі прийшли до центрального офісу Партії соціалістів Молдавії (ПСРМ), яку до обрання в листопаді 2016 року президентом очолював Ігор Додон.

Маніфестанти встали перед офісом ПСРМ і вигукували гасло «Відставка», «Євросоюз - не дай грошей мафії!».

Піднявшись на ганок будівлі ПСРМ, лідер опозиційної позапарламентської партії «Дія і солідарність» Майя Санду сказала в мегафон, що «Додон - президент Плахотнюка (Влад Плахотнюк, голова правлячої в Молдові Демократичної партії - прим.), а не наш президент». Вона закликала маніфестантів скандувати гасло «Геть - Додон!».

Кілька тисяч протестувальників викрикують гасло: «Якщо ви небайдужі, не сидіть вдома», «Молдавани - об'єднуйтеся!», «Ми не здамося!». Через 15 хвилин колона маніфестантів рушила до будівлі Генеральної прокуратури Молдови, скандуючи гасло «Ми - народ!», «Геть змішану виборчу систему!», «Геть Плаходон!"

Мітинг в сквері парламенту був присвячений протесту проти переходу на змішану виборчу систему. Парламент Молдови в останній день роботи, 21 липня, всупереч рекомендаціям Венеціанської Комісії, прийняв закон про перехід на змішану виборчу систему.

Правлячу в Молдові Демократичну партію на чолі з Плахотнюком в цьому підтримала і опозиційна Партія соціалістів, яку до обрання президентом очолював Додон. Тепер в Молдавії 50 депутатів парламенту обиратимуться за партійними списками, а 51 - в одномандатних округах з першого туру, коли переможцем буде той кандидат у депутати, який набрав більше голосів виборців.

Позапарламентська опозиція вважає, що перехід на змішану виборчу систему зроблений на догоду двох партій - Демократичної та Соціалістичної, щоб на чергових виборах до парламенту в листопаді 2018 року ці фірми могли зберегти за собою владу.

Як повідомляє молдавський портал newsmaker.md, за оцінками організаторів акції протесту, в ній взяли участь від 8 до 15 тис. чоловік.

Більш того, наступна акція протесту планується до Дня незалежності - 27 серпня. Далі, 17 вересня противники зміни виборчої системи мають намір провести наймасовішу акцію протесту.


Криму загрожує неминуче екологічне лихо: Експерт розповів про небезпечні природні процеси

вівторок, 7 травень 2024, 21:43

У тимчасово окупованому Криму висихають річки. На думку еколога Євгена Хлобистова, це відбувається через недостатні опади. Про це повідомив Кримськотатарський Ресурсний Центр на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, передають Патріоти України. У...

Окупанти навіть зруйнували його дім, але...: Харків'янина вдруге судитимуть за любов до "русского мира" (фото)

вівторок, 7 травень 2024, 21:28

Співробітники Служби безпеки України затримали у Харкові 48-річного чоловіка, який є шанувальником Росії. За даними слідства, у 2022 році його вже притягували до кримінальної відповідальності за те, що він заперечував збройну агресію Росії проти Україн...