Хіти тижня. Яке розчарування: Культовий радянський актор виявився сексотом КДБ

Улюбленця кількох поколінь кіноглядачів та провідних режисерів викрили у його батьківщині, Литві.

Центр по дослідженню геноциду і опору жителів Литви опублікував документи, в яких йдеться про те, що актор Донатас Баніоніс і диригент Саулюс Сондецкіс співпрацювали з КДБ. За відомостями центру, Банионис працював під псевдонімом «Бронюс». Ради справедливості треба сказати, що в радянські часи майже всі діячі мистецтва при виїзді за кордон підписували відповідний папірець Комітете Державної Безпеки, так що випадок не був унікальним. А промивати мізки чекісти добре вміли, зазначають Патріоти України.

У документах йдеться про те, що Банионис збирав інформацію литовську діаспору в США і передавав КДБ характеристики на емігрантів. Співпраця тривало як мінімум з 1970 року, коли Банионис їздив в США.

На сайті про діяльність КДБ так, зокрема, описується візит Баніоніса до Сполучених Штатів на запрошення Федерації Santaros Šviesа 1970 року:

«До поїздки агент був проінструктований про діяльність литовців Сполучених Штатів Америки, йому також було надано цінну інформацію і завдання, покладені на нього , які він виконав. Агент встановив контакти з деякими литовськими емігрантами, які цікавили КДБ. Він представив їх характеристику. Це могло б полегшити оперативну роботу (стеження) під час відвідування цими людьми Литви».

У 1974-му, коли Баніоніса обрали депутатом Верховної ради СРСР, після цьго знаменитий актор припинив співпрацю з Лубянкою.

Донатас Баніоніс уславився чудовою грою у епохальних радянських фільмами «Мертвий сезон», де він зіграв радянського розвідника, до речі «Соляріс» Андрія Тарковського, котрого те ж саме КДБ врешті винудило емігрувати. Неабияку популярність принесли головні ролі у стрічках «Втеча містера Мак-Кінлі», «Нікколо Паганіні», «Пригоди принца Флорізеля». У 2014 році він помер у віці 90 років.

З 4 травня ВЛК не вказуватимуть "обмежено придатний": Чого чекати чоловікам

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:56

З 4 травня в Україні майже повністю скасували індивідуальну оцінку придатності, коли військово-лікарська комісія могла обирати формулювання "обмежено придатний", передають Патріоти України. Деталі: Цей наказ набирає чинності 4 травня. За даними видання...

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...