Хіти тижня. Ясна кровоточать? - Готуйтесь до раку: Фінські вчені вразили висновками

Вчені знайшли у бактеріях, які призводять до пародонтиту фермент і з’ясували, що точно такий саме ензим міститься у ракових клітинах органів шлунково-кишкового тракту.

Фото: Все про брекети.Пародонтит, а простіше кажучи, захворювання ясен може стати причиною раку. Такого висновку дійшли вчені з університету Хельсінкі. Їх дані були опубліковані в International Journal of Cancer, передають Патріоти України.

Фахівці протягом десяти років вели дослідження серед трохи більше 68 тисяч дорослих з різним станом здоров’я порожнини рота.

– Наше дослідження вперше показало, що бактеріальне зараження ясен може просочитися з порожнини рота в інші частини тіла, – заявив професор Тімо Сорса.

У паралельному дослідженні, опублікованому у British Journal of Cancer, британські вчені знайшли у бактеріях, які призводять до пародонтиту (Treponema denticola) фермент, який бере участь у процесі ділення, і з’ясували, що точно такий саме ензим міститься у ракових клітинах органів шлунково-кишкового тракту. Крім того, фахівці стверджують, що знайдений ними фермент пригнічує імунітет і допомагає злоякісній пухлині поширюватися по організму.

Пародонтит вражає тканини, що оточують зуби. При відсутності належного лікування недуга призводить до руйнування альвеолярного відростку і подальшої втрати зуба. Пародонтит є одним з найпоширеніших захворювань ясен.

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...