Хіти тижня. Кого відомі українці бачать на посаді президента

А за кого б ви віддали голос, якщо б вибори голови держави відбулися просто сьогодні?

Про це розповіли Патріоти України з посиланням на НВ.

"Олег Тістол, художник

Наприклад, за Оксану Сироїд. Тому що вона виглядає як нормальна європейська чиновниця.

Справа в тому, що вже вистачить цих харизматів [у політиці]. Як на мене, всю цю ситуацію може змінити лише прихід у крісло президента просто інтелігентних, освічених, симпатичних людей. І бажано жіночої статі. Але, звісно, не Юлія Тимошенко.

Більш того, мене у свій час щиро смішила така кандидатура, як [лідер групи Океан Ельзи] Святослав Вакарчук. Це, звісно, дуже мило і страшно симпатично - рокер-президент. Так це ж просто мрія дитинства. Але це знову ж таки харизмат. Це про харизму, а не про спокійну чиновницьку діяльність.

Наприклад, у Швейцарії взагалі ніхто не знає прізвища [чинного] президента. Але при цьому люди жахливо свідомі і політично дуже активні. Вони там кожні три місяці або раз на півроку на референдум бігають. У них там без референдуму навіть асфальт не можна покласти.

Семен Глузман, президент Асоціації психіатрів України, правозахисник і дисидент

Я б голосував за Білла Клінтона. Тому що він мені подобається. А ще він любить дівчаток. Адже це для України, а у нас же не протестантська країна.

А те, що у нього зараз немає українського громадянства, так це не проблема. Потрібно, щоб Клінтон всього лише попросив громадянство у Порошенка. А Порошенко ж легко дає [українське] громадянство.

Богдана Павличко, директор видавництва Основи

Буду голосувати за Мустафу Найєма. Тому що він обличчя нової прогресивної України і той лідер, який зможе почати кардинальні болючі зміни у країні.

Карл Волох, блогер, власник медичної клініки РоміТаль

Я альтернативи нині діючому президенту поки що не бачу. Принаймні, у нинішній політичній еліті.

Людмила Горделадзе, директор київського кінотеатру Жовтень

Я б проголосувала за Михайла Чаплигу, правозахисника і політолога [представника уповноваженого Верховної ради з прав людини], який як Фейсбук-блогер має тисячі шанувальників і пише розумні речі.

Ірина Медушевська, блогер

За Петра Порошенка. Мене він абсолютно влаштовує, тому що це людина, яка зараз користується авторитетом за кордоном. Він на рівних говорить [зі світовими лідерами], він дуже серйозний гравець у зовнішній політиці - власне кажучи, це його прерогатива як президента. А мені зараз і потрібна підтримка України у світі.

З іншого боку, ми також повинні показати світу, що ми відкриті. Так, ми ще слабкі, у нас ще не все добре, але ми хочемо до вас, до Європи, ми будемо намагатися на рівних. Це прекрасно і блискуче робить Порошенко.

І я не бачу президентом Юлію Тимошенко. Вона вже була прем'єр-міністром. Її поїзд пішов. Нічого особистого. Далі у нас хто? Вадим Рабинович, Євген Мураєв? Ну, це несерйозно. Юрій Бойко? Що тут обговорювати? Надія Савченко? Взагалі не хочу про це говорити. Націоналістичні, радикальні сили? Я не можу вже про це чути. Соціалістичні сили, блок простих людей. Хто такі прості люди? Простота - гірша за крадіжку. Так що вибирати у нас, на жаль, немає з кого.

Олександр Ройтбурд, художник

Хотілося, щоб це був хтось кращий, ніж Порошенко, але поки що я [такого кандидата] не бачу. Ця людина повинна бути кращою з точки зору розриву з системою, з якої Порошенко за всього, напевне, бажання все-таки остаточно не вийшов.

Чи може такий кандидат з'явитися за цей час? Так буває. Адже хто на Майдані думав про Порошенка?

Олександра Кольцова, музикант, лідер гурту Крихітка

Думаю, це був би хтось новий.

Це має бути людина з командою, яка не замішана в корупційних скандалах, з хорошою репутацією і чітким баченням плану дій усієї команди на найближчий рік. Більше того, така людина повинна вміти протистояти як внутрішнім політичним опонентам і противникам концепції незалежної і багатої України, так і зовнішньому пресингу. А також вміти на рівних вести діалог із представниками інших країн.

Іншими словами, це має бути людина, яка відповідає цінностям сучасного світу і усвідомлює, що таке інтереси України та її народу.

Тарас Прохасько, письменник

Я б дуже хотів проголосувати за президента, більш дистанційованого від нинішнього українського політикуму, який не змінюється останні чверть століття.

Це може бути, як зараз може здатися, навіть якийсь абсолютно абсурдний кандидат. Але підозрюю, що це здатне стати однією з технологій майбутніх виборів. І я готовий голосувати за того, хто не був у цій системі, яка поки що працює на виснаження українських ресурсів.

Алекс Ліссітса, президент асоціації Український клуб аграрного бізнесу

Я б проголосував за когось абсолютно нового, молодого, перспективного. Про нього всі говорять, що він повинен десь бути на підході. Але поки що, чесно кажучи, не видно. А всі нинішні кандидати, які обговорюються, - це привіт з минулого.

Олег Рибачук, голова громадської організації Центр UA

Я точно не буду голосувати за популістів. Хоча, звісно, і на Заході вони є. Але якщо говорити конкретніше, то, наприклад, модель президента Тимошенко точно не є альтернативою моделі президента Порошенка. Це різновиди одного і того ж способу правління, де [на керівні посади] розставляються свої люди, де процвітатиме популізм і буде утискатися свобода слова.

Водночас я не бачу і щирого бажання нинішнього президента, як він любить це говорити численним генпрокурорам, притягнути до відповідальності трьох близьких друзів. Друзі президента успішно процвітають.

Тому думаю, майбутня президентська кампанія буде маніпулятивно-віртуальною. Вже зараз йде боротьба за контроль над ЗМІ, президент не ініціює зміни в закон про вибори, щоб обмежити політичну рекламу. І вже зараз іде підкилимна боротьба, щоб просто вивести у фінал когось зручного для нинішнього президента.

Втім, для мене ясно одне: президенти такого типу, яким був Віктор Янукович, в Україні вже неможливі. Тому що українці вже просто не дозволять нікому узурпувати владу."

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...