Хіти тижня. Мегакорисна може бути мегашкідливою: Ця підступна вівсяна каша

Каша з вівсяної крупи - «класика» сніданків. Вона вважається мега-корисною і постійно рекомендується до вживання.

Але слід знати: у вівсянці містяться не тільки здорові компоненти. Є категорії людей, яким цей продукт не підходить, передають Патріоти України.

У вівсяній каші присутня фітинова кислота, і це небезпечний елемент. Фітинова кислота уповільнює всмоктування в кишечнику кальцію і таким чином здатна стати причиною дефіциту вкрай необхідного організму мінералу. Крім того, фітинова кислота прискорює вимивання кальцію з кісток.
З цієї причини терапевти радять вкрай обережно давати вівсянку маленьким дітям, чий організм особливо сильно потребує кальцію для формування скелета і зубів. Якщо дитина ослаблена, зростає повільно, вівсянку краще зовсім виключити з раціону. Для здорових дітей її вживання дозволяється, - але в помірній кількості.

Також вівсянка може бути небажана для літніх жінок. Після менопаузи жіночий організм починає страждати від нестачі кальцію, що призводить до крихкості кісток і остеопорозу, схильності до переломів. Їсти вівсяну кашу в таких обставинах не те, щоб не можна зовсім, але вже точно не кожен день. За словами вчених, набагато корисніше вживати інші каші - перлову, гречану або пшоняну, вівсянка повинна бути набагато більш рідкісною стравою.

Крім того, вівсянка не підійде людям, чий організм не переносить клейковину, що містить глютен. Страждаючі цим порушенням не можуть перетравлювати не тільки овес, а й інші такі злаки - жито, пшеницю і ячмінь. Лікарі нагадують, що часто непереносимість глютену спостерігається у дітей, тому при годуванні кашами батькам потрібно уважніше стежити за наслідками і при виникненні проблем з травленням обов'язково звертатися до терапевта.

Найбільш небажаним для вживання видом вівсянки фахівці вважають готові сніданки у вигляді вівсяних пластівців, які вимагають тільки заливки молоком. Регулярне вживання таких вівсяних пластівців може посприяти розвитку цукрового діабету, застерігають експерти.

«Крім фітінової кислоти в цьому продукті міститься також дуже багато крохмалю. В процесі травлення він перетворюється в глюкозу, яка провокує викид великої кількості інсуліну», - розповіли науковці.

Джерело: Новости Ю

"Хитра мобілізація": Стало відомо, у якому випадку навіть багатодітний тато може отримати повістку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:30

У Законі про мобілізацію за несплату аліментів татам трьох і більше дітей будуть знімати бронь. І це торкнеться навіть жінок. Однак це не означає, що боржника одразу відправлять на фронт, передають Патріоти України. Про нові правила у Законі про мобіл...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...