Хіти тижня. "Ми для них просто раби, дешева робоча сила": Українці відверто розповіли про заробітки в Європі

За спрощеною схемою заробітчанам дозволили влаштовуватися в основному на низькокваліфіковану роботу та на малий термін, де, за словами робітників, до них ставляться, як до "рабів".

Фото: hvylya.net.Гастарбайтери, які влаштувалися на роботу в Європу після введення безвізового режиму, розповіли свої історії, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Страну".

Працювати тільки з біометричним паспортом, без робочих віз, дозволили в Польщі та Угорщині. За спрощеною схемою можна влаштуватися в основному на низькокваліфіковану роботу на термін до трьох місяців, дозволений правилами в'їзду в країни ЄС.

"Два місяці тому я влаштувалася за оголошенням в інтернеті на роботу в Польщі, Гданськ, у цех з обробки та фасування курячих лапок. Оформляла документи через фірму-посередника. Вони так красиво все розписували. Мовляв, витрачати нічого не треба, все будете відкладати. На ділі виявилося, що за ці гроші три шкури знімуть", - розповіла Марія Тарнавська з Тернопільської області. За словами жінки, це каторжна праця.

"Ми для них просто раби, дешева робоча сила. Хоча так, як тут доводиться працювати, навіть раби на галерах, напевно, не впахивали. Це просто пекло. Робота в холодильнику (+14 в цеху) по 16-18 годин на добу на ногах, нічні та денні зміни, з одним-єдиним вихідним у неділю. Потрібно почистити кожну лапку, щоб навіть крапочки на було. Знайомі жартують, що так і свої лапки можна скласти. До кінця робочого дня просто валишся від втоми. Час залишається лише на сон. Доплентався до ліжка і впав. Сплю в кімнатці гуртожитку ще з чотирма сусідками", - зізналася Марія Тарнавська.

Юрій Ардель з Львівської області також поділився своєю історією про роботу в Польщі.

"У договорі є такий пункт: якщо не відпрацьовуєш три місяці, то можуть зняти з зарплати 500 злотих (більше 4 тисяч грн). Вони навіть вираховують з зарплати перерви на обід, хоч пишуть в оголошенні, що харчування безкоштовне. В кімнаті тісно, по 4-8 чоловік сплять. Авансу можна і два тижні чекати, а дають по 100 злотих (850 грн), не більше. В результаті при розрахунку заплатили не те, що обіцяли. Розповідали спочатку про розцінки на 9,2 злотих (80 гривень) за годину, а потім, мовляв, підвищать до 13 злотих (110 грн). В підсумку заплатили в розрахунку по 10 злотих за годину. Надурити, словом. Та ще там умови для жінок просто жесть, начальство їх ні в що не ставить, ставляться, як до худоби", - поділився Юрій.

Валентина Татаринська з Хмельницької області подалася на заробітки в Угорщину.

"На курях, рибі, на м'ясокомбінатах що в Польщі, в Угорщині робота суперважка. Обробляти тушки треба великим ножем. Робота якщо не конвеєр, то бригада по 5-7 чоловік. У бригаду ставлять двох новачків, які ніяк не зможуть відразу справлятися з роботою. окро і холодно. Житла і харчування дармового немає – все вираховують після оплати праці. Просто не кожен роботодавець про це чесно говорить. Ми там заробітчани, і не треба думати, що нас там чекають і нам раді. Але заробити реально. У мене виходило близько 18 000 гривень в місяць в еквіваленті", - розповіла Валентина Татаринська.


Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...