Хіти тижня. Набагато раніше єгипетських пірамід: Вчені вирахували найдавнішу цивілізацію людства (фото)

Індська цивілізація виникла на 2,5 тисячі років раніше, ніж вважалося до цього.

Місто Харапппа Індської цивілізації. Фото: Наука і Техніка.

Геофізики і археологи з Індії надали докази того, що Індська цивілізація може бути найдавнішою в світі. Дослідження опубліковане в журналі Scientific Reports, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Згідно новій роботі вчених, Індська цивілізація виникла не 5,5 тисячі років тому, як вважалося раніше, а на 2,5 тисячі років раніше. Це робить її, в разі підтвердження висновків фахівців, давнішою високорозвинених держав Месопотамії та Стародавнього Єгипту.Індська (Хараппська) цивілізація існувала в долині річки Інд. В її містах були каналізація та громадські туалети, а селах - іригаційні системи. Найбільш ймовірними представниками культури були носії дравидійських мов. Індська цивілізація прийшла в занепад до XVII століття до нашої ери. Однією з найбільш ймовірних причин цього вважається вторгнення предків сучасних іранців і індійців.

Оновити вік Індської цивілізації вчені змогли після радіовуглецевого і оптичного (для перевірки) датування артефактів (зразків кераміки та останків тварин з двох археологічних шарів) цивілізації, знайдених на майданчику в окрузі Фатехабад (Індія). Фахівці мають намір перевірити ще раз свої дані.

Вченим також вдалося відстежити зміну культурних рівнів в залежності від кліматичних коливань. Це дозволило припустити, що спад цивілізації безпосередньо не пов'язаний зі зміною клімату. Якщо спочатку Індська цивілізація інтенсивно культивувала грубозернисті злаки (пшеницю і ячмінь), то з настанням посухи змінила свою сільськогосподарську стратегію і стала вирощувати посухостійкі просо і рис. Це, на думку вчених, призвело до деурбанізації (зростання числа сільського населення і занепаду міст).

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...