Хіти тижня. Над математичною загадкою билися більше сотні років: Вченим вдалося розшифрувати найдавнішу письмову пам'ятку Вавилона

​Австралійські вчені розшифрували вавилонську глиняну табличку віком 3700 років і виявили найдавнішу в світі тригонометричну таблицю.

Табличка "Plimpton 322"Йдеться про знамениту глиняну табличку Plimpton 322, яку на початку минулого століття на території сучасного Іраку знайшов археолог Едгар Бенкс, повідомляють Патріоти України. У 1922 році її викупив філантроп Джордж Артур Плимптон, на ім'я якого і названий артефакт. Ще в 1940-ті роки вчені припустили, що древній текст містить піфагорові числа, але лише зараз вдалося його розшифрувати.

Дослідники з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї (UNSW) з'ясували, що табличка містить тригонометричну таблицю. Ймовірно, вавилоняни використовували її при будівництві будівель і каналів. Причому їх метод був заснований на співвідношенні сторін, а не на кутах і кіл, як у древніх греків. Крім того, він виявився складнішим. Класичним прикладом трійки Піфагора є числа 3, 4 і 5. Значення на Plimpton 322 починаються з трійки 119, 120 і 169.

"Ця приголомшлива математична робота була виконана справжнім генієм, - вважає співавтор дослідження доктор Даніель Менсфілд зі Школи математики і статистики. - Табличка не тільки містить найдавнішу тригонометричну таблицю в світі, але також є єдиною абсолютно точною таблицею через особливий підхід у вавилонян до арифметики і геометрії ".

До сих пір батьком тригонометрії вважався давньогрецький астроном Гіппарх. Свої таблиці він склав приблизно в 120 році до н.е. Однак вік вавилонської таблички становить близько 3700 років, тобто вона на тисячу років старше робіт Гіппарха. Вчені провели розрахунки і з'ясували, що Plimpton 322 дозволяє по одному відомому співвідношенню сторін прямокутного трикутника дізнатися два інших.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...