Хіти тижня. Найдорожча хата України, або ремонт на півмільйона (відео)

Над відновленням споруди майстри працювали цілий рік.

Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Zaxid.Net.

Капітальний ремонт провели в традиційній українській хаті, яку привезли в музей просто неба півстоліття назад. Йдеться про один з найдавніших експонатів – лемківську дерев’яну хату.

У Музеї народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького театралізованим дійством – з ґаздою, ґаздинею, музиками та гостями – відкрили оновлений об’єкт. У Шевченківському гаю завершили реставрацію майже столітньої хати з села Зарічово, що на Закарпатті

Над її відновленням майстри працювали цілий рік. За всіма традиціями тут провели обряд новосілля. Господарі нового житла у святковому одязі разом з гостями повертаються з церкви, де поминали предків. Так, за давньою традицією лемків, слід заселятися в новий будинок.

“Цей птах – символ вогню. Він мав зайти в хату і очистити її собою. Бо майстер – це була людина не проста. Його часто вважали ледь не сільським магом”, – пояснив заступник директора музею Сергій Ципішев.

Для більшої гарантії хату обкурювали, а потім освячували. Щоб жилось довго і комфортно, між верхніми дерев’яними зрубами, з яких зроблена хата, клали монети, паску, вовну і зерна пшениці.

Далі – впускали кота. І лише потім в оселю могли ввійти люди.

Майстри дотримувались давніх технологій будівництва, характерних для лемків. Дах прошили соломою, а букові стіни замазали глиною. Витратили на це майже півмільйона гривень. Частину грошей виділило місто з бюджету розвитку, частину дали музей та меценати.

Суд "заробіток" не схвалив: На Донеччині чоловіка та жінку покарали через секс

вівторок, 23 квітень 2024, 22:15

У Донецькій області судили чоловіка та жінку, які від 2021 до 2023 року знімали пікантні відео та продавали їх у Мережі. Про це йдеться у вироку Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, передають Патріоти України. За даними суду, уродже...

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...