Хіти тижня. Недооцінили масштаб: Учені зробили шокуючу заяву про цивілізацію майя

Більшість вчених традиційно вважала, що чисельність населення держави майя становила близько п'яти мільйонів, але це не так.

Передбачувані поселення майя. Фото: Wild Blue Media  2/2

Учені знайшли в джунглях Центральної Америки руїни понад 60 тисяч будівель цивілізації майя. Поселення представників стародавнього народу проходили на півночі Гватемали, повідомляють Патріоти України.

Відкриттю посприяла революційна технологія оптичного локатора (LiDAR), яка дозволяє в цифровому форматі прибрати крони дерев з аерознімків ландшафту. Завдяки цьому вченим вдалося виявити руїни будинків, палаців, доріг, терас і складних систем іригації.

"На зображеннях видно, що весь цей регіон був системою розселення, масштаби та щільність населення якої сильно недооцінювали", - заявив американський археолог Томас Гаррісон, який курує групу учасників проекту, що займається дослідженням і збереженням спадщини майя.

Усього на сьогодні вчені обстежили 2,1 тисячі квадратних кілометрів на території біосферного заповідника Maya Biosphere Reserve у Гватемалі.

"Більшість людей завжди вважала, що чисельність населення майя становила близько п'яти мільйонів. З новими даними тепер можна небезпідставно вважати, що там жили від 10 до 15 мільйонів чоловік, причому багато - у низинних і болотистих районах, які раніше деякі з нас вважали непридатними для життя", - також додав археолог із Тулейнського університету (Луїзіана, США) Франциско Естрада-Беллі.

Житель Тернополя намагався відправити за кордон посилки з унікальними древніми скам'янілостями, але втрутилася митниця (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 22:44

Тернополянин спакував три посилки із десятьма древніми каменями із відбитками істот, що належать до унікальних палеонтологічних зразків. Про це йдеться у повідомленні Київської митниці, передають Патріоти України. Цінні артефакти мали прямувати до США,...

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...