Хіти тижня. "Неправильне" житло: Українцям придумали новий штраф

Вступив в силу новий закон, яким українців зобов'яжуть утеплювати будинки, а в іншому випадку будуть карати штрафами.

Закон «Про енергетичну ефективність будівель» передбачає проведення масового аудиту квартир і будинків на предмет їх енергоефективності, за результатами яких будуть видавати відповідні сертифікати, передають Патріоти України.
Передбачається, що вже з 1 січня 2019 роки для визначених років аудит буде обов'язковий, а за відмову або відсутність сертифіката передбачені штрафи.
Провести енергоаудит зобов'яжуть об'єкти будівництва, будинки із загальною опалювальною площею від 250 кв. м., в яких знаходяться органи влади і багатоквартирні житлові будинки, які беруть участь в держпрограмах фінансування енергоефективності. Цей сертифікат можуть також вимагати при укладенні договору купівлі-продажу або оренди будівлі.
Залежно від рівня енергоефективності будівлі, йому присвоять відповідну букву: від А (найвищий) до G (самий марнотратний). За липові сертифікати або їх відсутність (де це обов'язково) передбачений штраф від 3400 до 5100 грн.
Першими нововведення повинні будуть освоїти ОСББ, які захочуть отримати державне співфінансування, а також бюджетна сфера.
Однак в законі багато недоліків. Наприклад, аудиторів може катастрофічно не вистачати. Перевірки повинні будуть виконувати енергоаудитори і фахівці з обстеження інженерних систем, проте їх кількість в країні поки не відома: фахівці стверджують, що на всіх охочих їх все одно не вистачить. «Енергоаудит на практиці відбувається так: фахівець виїжджає на об'єкт, бере необхідну інформацію, отримує на підприємстві технічні дані будинку, після цього проводить розрахунки в програмі. Але енергоаудиторів на всіх не вистачить. Тільки бюджетних будівель в Україні близько 8 тис., а житлових - 250 тис. Тому роботи, як видно, на роки», - говорить голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.
Опублікував: Олег Устименко

Одна - колишня дружина, друга - нібито законна: Працівницю РАГСу звинувачують у фіктивному шлюбі зі зниклим безвісти бійцем, але є цікавий нюанс

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:30

Три тижні тому ТСН розповідала про одну з судових справ - дві жінки стверджують, що мають право на виплати бійця, який зник безвісти на Донеччині. Одна - колишня дружина, друга - нібито законна. Початок цієї історії такий - військовослужбовець зникає б...

Перша українка, яка піднялася на Еверест, встановила тризуб зі сталі з Азовсталі на 8000-й вершині

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:01

Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...