Хіти тижня. Пенсійна реформа в Україні: Журналісти розповіли, як правильно рахувати стаж

З 1 січня 2018 року українці зможуть піти на пенсію в 60, 63 або 65 років, в залежності від накопиченого за роки трудової діяльності страхового стажу.

Ілюстрація: fakty.ictv.ua

Журналісти дізналися, скільки потрібно страхового стажу, щоб вийти на пенсію відповідно до нової пенсійної реформи, повідомляють Патріоти України з посиланням на profidom.

Так, згідно з новим соціальним і пенсійним законодавством, а також його нормативними актами, існує кілька різновидів стажу роботи: трудовий, страховий, спеціальний й пільговий:

• страховий (пенсійний) - це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і щомісяця сплачувала внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок;

• спеціальний - це сумарна тривалість певної трудової діяльності на відповідних видах робіт, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії;

• пільговий - це період трудової діяльності в шкідливих, небезпечних або специфічних умовах протягом повного робочого дня. Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, за якими період трудової діяльності може бути зарахований до пільгового стажу, затверджений постановами Кабінету міністрів України.

Відзначається, що відповідно до нового законодавства не важливо, скільки людина фактично працювала - значення має протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї до Пенсійного фонду.

Так, трудовий стаж, отриманий до січня 2004, прирівнюється до страхового, а після зазначеної дати для розрахунку пенсії враховується сплата страхових внесків.

Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...