Хіти тижня. "Перед смертю час, проведений з українською сім'єю в селі, буде одним з найбільш яскравих спогадів у житті", - блогер зі США

Якщо хочете змінити світ, надихніть дитину. В тому числі - українську.

Пітер Сантенелло. Фото: соцмережі.

"Я виріс у білій провінційній частині Америки, де інтернаціональний вплив був мінімальним. Пам'ятаю, як був схвильований щоразу, коли зустрічав іноземців. А сімейні поїздки в Нью-Йорк розширили мої горизонти і відкрили світ, повний людей різноманітного походження. Мене завжди це надихало", - пише Пітер Сантенелло на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Діти потребують позитивних рольових моделей – не тільки в рідному місті, а й за його межами. Сьогодні в Україні існують організації, які фактично привозять іноземців буквально до дверей місцевих дітей. Світ вперше сам приходить до українських дітей.

Нещодавно я зустрівся в Києві з двома цікавими українками – обидві вони були молоді і добре освічені. І обидві захоплено займалися найціннішим ресурсом країни – молоддю. Вони розповіли мені про некомерційну організацію Go Global, на яку працювали.

Головна мета – допомогти опанувати мовні навички та інші знання, щоб надихнути українську молодь і пов'язати її зі світом. Завдання – навчити до 2020-го 1,5 млн дітей.

Ось як це працює. Іноземець приїжджає в Україну, а організація про все піклується. Її представники зводять іноземця з сім'єю, яка його приймає, і знайомлять з різноманітними проявами місцевої культури, а також дають доступ до школи, де той може поділитися з дітьми знаннями і надихнути їх.

Для цього не потрібен учительський досвід – головне тут не граматика, а знайомство дітей з іншими мовами і культурами. Спочатку волонтерам може здатися, ніби вони тут щось віддають. Але, судячи з мого досвіду, саме вони отримають дуже багато.

В якомусь сенсі це типова подорож героя. Він залишає звичний світ (наприклад, Німеччину, США або Сінгапур) і відправляється в невідомість (у даному випадку – українське село). Герой отримує цінні, повні мудрості життєві уроки, і приносить їх назад, в своє звичайне життя, щоб використовувати в подальшому.

Саме так сталося зі мною минулого літа, коли я шість тижнів провів в українській сільській місцевості. Я дізнався щось про життя і про себе самого. Україна – прекрасний учитель. Перед смертю час, проведений з моєї української сім'єю, буде одним з найбільш яскравих дослідів, що спалахують в моїй свідомості.

Це один з тих дослідів, які не зміряти грошима – він занадто насичений, щоб його придбати. Можуть залишитися лише дуже глибокі зв'язки. Судячи з моїх спостережень, Україна зустрічає з розкритими обіймами – їй цікаві іноземці, нові ідеї і вплив. Але велика частина планети про це не знає.

Насправді ж Україна – країна, яка, найчастіше, неправильно представлена зовнішньому світу. Це не Європа, не Росія і не Близький Схід. Україна сама по собі. Більшість іноземців стурбовані безпекою в цій країні, і тому є причини. Адже війна – це, часто, єдина історія, що виходить за її межі.

Ось об'єктивні дані про кількість жертв серед цивільного населення. У 2017-му в Чикаго було скоєно 650 вбивств. На Донбасі – конфліктній території країни – їх було 478. Я не хочу дискредитувати чиїсь смерті. Хочу лише показати, що в одному великому американському місті сталося більше вбивств, ніж вбито цивільного населення в результаті війни в Україні.

Так що ні – іноземці, які це прочитають, – вас не застрелять, ледь літак приземлиться в міжнародному аеропорту. Моя самостійня подорож в сільську місцевість не потребувала серйозного планування і підготовки. Go Global робить все за гостей, щоб вони без зайвих проблем могли покинути рідну країну.

Для українців: чим більше мостів в світ ви будуєте, тим більше світ буде цікавити вашою країною. Для іноземців: виходьте із зони комфорту і допомагайте дітям, які хочуть вашої допомоги. Це не тільки приємно – це також залишить глибокий слід у вашій душі. Вам здається, що віддавати будете ви, але, наскільки можу судити з власного досвіду, українське село дасть вам щось особливе, що залишиться з вами на все життя. Якщо хочете змінити світ, надихніть дитину".

Це не ноу-хау? Що означає перегляд обмежень певних прав людини в Україні

вівторок, 30 квітень 2024, 14:58

Україна надіслала в Раду Європи лист про тимчасовий частковий відступ від Конвенції про захист прав людини та основних свобод (ЄКПЛ) практично відразу після введення воєнного стану у 2022 році. Так роблять усі країни, які ведуть війну, передають Патрі...

Військовий облік українців за кордоном: Як оновити дані в ТЦК і що треба знати

вівторок, 30 квітень 2024, 14:52

Військовозобов'язані громадяни України, які перебувають за кордоном, повинні оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. У законі про мобілізацію №10449, який Верховна Рада 11 квітня ухвалила у цілому, а президент Володимир Зеленський підпи...