Хіти тижня. Попереду Європи усієї: Чому з українського життя заздрять іноземці

За безліччю критеріїв Україна відстає від Європи. Тому заклики вчитися у наших західних сусідів і переймати їх досвід – цілком справедливі.

Однак є сфери, в яких Україна випереджає Захід. Просто ми до них давно звикли і часто навіть не помічаємо, - йдеться в матеріалі видання etcetera, передають Патріоти України.

ПОЧАТОК ЖИТТЯ. Ви здивуєтеся, але система соціального забезпечення матері і дитини в Україні – одна з найгуманніших у світі. Насправді, на планеті не так багато країн, в яких декретна відпустка триває цілих три роки і повністю оплачується.

ВЧИТИСЯ, ВЧИТИСЯ І ЩЕ РАЗ ВЧИТИСЯ. Про українську освіту прийнято говорити або погано, або нічого. І нерідко критика дійсно справедлива. Проте не варто забувати, що вища освіта в нашій країні як і раніше залишається загальнодоступною (навіть незважаючи на те, що кількість бюджетних місць скорочується). Нарешті, в Україні продовжують діяти різноманітні художні студії, спортивні секції, музичні школи, хореографічні гуртки і лабораторії робототехніки, в яких ціни на заняття досить демократичні. Похвалитися такою кількістю позашкільних освітніх центрів може далеко не кожна країна.

МАЙЖЕ ТОРТУГА. Ми так звикли дивитися фільми, слухати музику і читати книги, завантажені з інтернету абсолютно безкоштовно, що навіть не замислюємося над тим, що таке задоволення не можуть собі дозволити жителі країн Євросоюзу. У Європі «піратські» партії наполегливо і безуспішно борються за те, що в Україні давно є реальністю. Правда, справа тут не в якійсь особливій прогресивності української влади, а, навпаки, в тому, що уряд поки не взявся за цю сферу з належною ретельністю.

СВЯТО, ЯКЕ ЗАВЖДИ З ТОБОЮ. Недорога, якісна і смачна їжа – це те, на що завжди звертають увагу іноземці, які подорожують по Україні. Крім того, у кожному українському місті ви можете відшукати ринок (а то і не один) зі свіжими фруктами, овочами і м’ясом.

ПОДАЛІ ВІД ЛЮДЕЙ. Екологи кажуть, що в нинішній Європі тільки 8% території зберегли відносно незаймані і, тим більше, первозданні ландшафти. У першу чергу, це стосується Західної і Центральної Європи, де збереглися лише крихітні острівці дикої природи серед мегаполісів, сільгоспугідь та перетворених людиною земель. В Україні таких місць значно більше.

Звичайно, усе це можна вважати дрібницями в порівнянні з тими соціально-економічними труднощами, з якими стикаються українці. Проте це – важливі свободи, переваги і досягнення, які варто було б зберігати і захищати.

Опублікував: Олег Устименко

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...