Хіти тижня. "Прощавайте, невмиті олігархи": Українські домогосподарства масово втікають у енергонезалежність

Сонячні електрогенератори заощаджують витрати вище, ніж доходи від депозитів у банках, ще й убезпечують від неприємних сюрпризів обленерго та дають можливісті збувати надлишок електрики у мережу за зеленими тарифами.

За останні три роки в Україні більше 3 тисяч приватних домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 51 МВт, - йдеться в повідомленні Кабміну, передають Патріоти України.

Більшість, а саме - близько 2 тисяч сімей, перейшли на "чисту" електроенергію у 2017 році. Зокрема, в четвертому кварталі 2017 року, незважаючи на зимовий період, перевагу "чистій" електроенергії надали 687 домогосподарств, що на 30% більше в порівнянні з третім кварталом того року.

"Стрімкий попит населення на сонячну електроенергію пояснюється прийнятим в 2015 році законом, яким надано вигідний "зелений" тариф з прив'язкою до курсу євро. Це означає, що домогосподарство може продавати надлишок згенерованої "чистої" електроенергії в мережу і швидко повертати кошти, вкладені в сонячні панелі без застережень щодо інфляції", - зазначив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Якщо сонячні установки потужністю до 30 кВт встановлені в 2017 році, то "чисту" електроенергію можна реалізовувати за тарифом 18,09 євроцента/кВт-год до 2030 року.

Переходити на "сонячну" електроенергію також допомагає влада на місцях. Зокрема, у Львівській області з обласного бюджету домогосподарству повертають 10% суми кредиту на сонячні панелі, а в Житомирській області - 20% суми кредиту. У місті Хмельницькому та місті Броди (Львівська область) з міського бюджету повертають 10% вартості робіт по установці сонячних електростанцій.

Загалом, за три роки приватними домогосподарствами інвестовано в установку сонячних панелей майже 52 млн євро.

Перша українка, яка піднялася на Еверест, встановила тризуб зі сталі з Азовсталі на 8000-й вершині

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:01

Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...

Як покарають голову Броварської РДА за "п'яну" аварію

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:52

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко заявив, що голову Броварської районної державної адміністрації Володимира Майбоженка буде звільнено, після того як той скоїв ДТП, під час якої постраждали четверо людей. Про це в п'ятницю, 26 квітня, повідомила ...