Хіти тижня. Рішення про надання Томосу українській церкві вже прийнято. Однак офіційно про це оголосять пізніше, - експерт

Як відомо, патріарх Варфоломій заявив, що Українська церква ніколи не передавалася московській. І що материнською церквою для української є саме Константинополь.

Ілюстрація:УНН

Принципове рішення про надання Українській єдиній церкві автокефалії, вочевидь, вже прийнято. Про це свідчать кілька сигналів. Але офіційно це, швидше за все, буде пізніше. Про це розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов, зазначають Патріоти України.

За словами експерта, Константинополь навряд чи встановлював дату надання томосу (указ, декрет у деяких питаннях церковного устрою – ред) Українській єдиній церкві. Хоча в Києві розрахунок був на те, щоб це відбулося швидко.

Проблема в тому, що затягування процесу дає нові можливості для Росії і її прихильників в Україні, аби загальмувати процес. Втім, вважає Леонов, процес затягується з об’єктивних причин. Але є низка сигналів, що томос буде надано.

"В Константинополі хочуть витримати всю процедуру надання томосу, щоб потім не було жодних претензій і оскаржень. Крім того, Патріарх Варфоломій дуже різко виступив після візиту представників УПЦ МП на чолі з нардепом від "Опоблоку" Вадимом Новинським до Константинополя, які намагалися відмовити його від надання автокефалії. Варфоломій заявив, що Українська церква ніколи не передавалася московській. І що материнською церквою для української є саме Константинополь," – наголосив Олександр Леонов.

Тому, зауважує політолог, навряд чи Варфоломій зробить крок назад.

"Патріарх Варфоломій мусить надати автокефалію Українській єдиній помісній церкві і таким чином суттєво послабити РПЦ. Якщо він цього не зробить, то це може призвести до того, що Росія докладе максимум зусиль, аби перебрати на себе функції Константинополя", – наголошує Леонов.

На його думку, рішення, можливо, буде до кінця року. Але, застерігає експерт, дуже не хотілося б, щоб тема незалежності церкви стала темою передвиборчої кампанії. В Україні більшість громадян налаштована на незалежну Українську церкву. Але певній частині байдуже, і саме їх атакуватимуть проросійські сили, розкручуючи на них кампанію. Це призведе до напруги в суспільстві.

"Зараз головне зустріти річницю хрещення Русі, не допустити провокацій і жодних зіткнень. За цим всі зараз спостерігатимуть," – зазначив Леонов.

Джерело: 24 канал

ДТП за участі голови райдержадміністраці в Броварах: У поліції розповіли подробиці (фото, відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:44

Голова райдержадміністрації Броварів Володимир Майбоженко влаштував ДТП на пішохідному переході під Києвом. Попередньо відомо, що посадовець районної військової адміністрації не зупинився на забороняючий сигнал світлофору та скоїв наїзд на пішоходів. ...

Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:17

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу,...