Хіти тижня. Ротавірус "в дві серії": Українців попередили про спалах небезпечного захворювання

Останнім часом тривалість цієї хвороби збільшилася в 2-3 рази.

Спочатку хворим здається, що вони отруїлися. Ілюстрація: соцмережі.

В Україні стався спалах ротавірусної інфекції. Нерідко захворювання протікає "в дві серії": спочатку симптоми схожі з симптомами харчового отруєння, потім - з симптомами гострого респіраторного захворювання. Про це "Обозревателю" розповіла дільничний лікар Рита Гофман, передають Патріоти України.

"Зараз є спалах ротавірусу. Ротавірусна інфекція належить до гострих респіраторних захворювань, тому що зараження відбувається через носоглотку, але реалізація інфекції відбувається в травному тракті. Вона супроводжується болями в шлунку, нудотою, блювотою, зазвичай одноразовою, і проносом. Може різко підвищуватися температура. Іноді захворювання протікає в дві серії: починається з таких симптомів, а потім виникає нежить, біль у горлі та кашель", - пояснила медик.

За її словами, останнім часом тривалість захворювання збільшилася в 2-3 рази. Так, "ротавірус зазвичай протікав добу, зараз - 2-3 доби, такого раніше не було", - повідомила Рита Гофман. "Але якщо пронос триває більше доби, це є стовідсотковою підставою, щоб звернутися до лікаря. І не треба тішити себе надією, що це рідкий стул. Пронос і є пронос", - підкреслила лікар.
У цьому контексті вона запевнила, що "не є небезпечним звертатися до лікарів - ніхто вас в кайдани не закує і в лікарню не покладе". Медик також застерегла від самолікування, особливо від лікування антибіотиками і закріплюючими засобами. "Цього не можна робити в жодному разі!" - підкреслила вона.

"Якщо у вас немає можливості під'їхати у поліклініку, зателефонуйте до знайомого лікаря, порадьтеся. Або зателефонуйте в "швидку" - нехай вам порадять, що робити в такій ситуації", - запропонувала лікар.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...