Хіти тижня. Сало - ключ до здоров'я та довголіття: Дієтолог розповіла, як визначити корисну дозу продукту

Коли рівень споживання сала високий, то рівень серцево-судинних захворювань - низький.

Фото: fakty.ictv.ua."Ми вже начувані про «шкідливість» кави та яєць, але, на щастя, наука реабілітувала ці смачні продукти", - пише на своїй сторінці у Фейсбук Оксана Скитальська, передають Патріоти України, а тоді продовжує:

"Із салом ситуація ще поки «зависла», бо з усіх боків радять вживати «нежирне», «пониженої жирності», а в рекомендаціях із харчування шкідливість сала (насичених жирів) прирівнюють із транс-жирами..

І поки питання із салом не вирішене, багато хто з нас нарізає копчене, варене, з часничком, паприкою, перцем, смажене і підчеревинку:)

Сало – продукт корисний. І його люблять не лише українці, але й норвержці, рівень споживання сала високий, а рівень серцево-судинних захворювань низький.

Сало містить дуже цінну олеїнову жирну кислоту (понад 40%), яка має виражену протизапальну дію і запобігає передчасному старінню.

За вмістом олеїнової жирної кислоти сало майже наздогнало оливкову олію.

Але сало – як ліки і профілактика мають відповідати певним вимогам:

1. Бути свіжим (не більше 3-х днів) і промороженим.

2. Не бути вареним/смаженим/копченим/смаженим.

3. Споживатись в дуже малих кількостях – за об’ємом: пів-одна фаланга великого пальця.

Сало – це, по-перше, жир, тобто калорійний продукт; а по-друге, має жовчогінну дію і людям із загостренням запалення жовчного міхура вбо підшлункової залози вживати з обережністю.

Мій сніданок:

• Суміш каш із гречки, кіноа із чайною ложкою оливкової олії та маленькими шматочками свіжого промороженого сала.
• Сира броколі.
• Авокадо.
• Квашена капуста.
• Морська капуста чакі.
• Хумус із сочевиці.
• Сир голубий (камбазола).
• Морква сира.
• Сирий кабачок.
• Насіння чіа та льону.
• Суміш ягід (чорноплідна горобина, брусниця, ожина).

Дія на організм.

Багато клітковини – нормалізує поботу кишечної мікрофлори, пригнічує життєдіяльність «поганих» бактерій. Зміцнює судини, має детоксикаційну дію (броколі, ягоди, хумус) і тд".

Є нюанси: Чи можуть отримати відстрочку від мобілізації вчителі приватної школи - пояснення

субота, 12 липень 2025, 18:56

Педагоги, що працюють у приватних школах, мають право на відстрочку від мобілізації, як і їхні колеги з державних шкіл. Адже форма фінансування навчального закладу, згідно з чинним законодавством, не впливає на можливість отримання відстрочки викладача...

Дошкульний удар по шлунку і гаманцю українців!: Названо продукт харчування, який подорожчав найсильніше

субота, 12 липень 2025, 17:54

В Україні за підсумками червня зафіксовано найнижчу інфляцію з березня 2025 року. У річному обчисленні зростання цін сповільнилося з 15,9% до 14,3% до червня-2024. Одним із ключових драйверів загальної інфляції залишилося подорожчання продуктів харчува...