Хіти тижня. Сотні мільйонів людей "штурмуватимуть" північні країни: Близький Схід стає непридатним для життя, - вчені

Уже зараз влітку на Близькому Сході надзвичайно жарко, і середні температури тут будуть рости зі швидкістю в два рази більшою, ніж в інших регіонах світу.

Ірак може стати повністю непридатним для життя? Фото: соцмережі.

У майбутньому кількість кліматичних біженців різко зросте, повідомляє група дослідників Інституту Макса Планка і Кіпрського Інституту в Нікосії. Вони підрахували, що на Близькому Сході і в Північній Африці буде настільки спекотно, що постане питання про придатність цих регіонів в якості середовища проживання людини, передають Патріоти України.

Угоди про обмеження глобального потепління, досягнуті в ході останнього кліматичного саміту в Парижі виявляться недостатніми для запобігання подібного сценарію. Уже зараз влітку на Близькому Сході надзвичайно жарко, і середні температури тут будуть рости зі швидкістю в два рази більшою, ніж в інших регіонах світу. Це означає, що до середини століття в дуже спекотні дні, температури на південь від Середземного моря можуть досягати 46 градусів. Кількість таких надзвичайно спекотних днів збільшиться в два рази в порівнянні з кінцем 20 століття. У поєднанні із забрудненням повітря і пилом, принесеним з пустелі, умови проживання стануть нестерпними, і люди змушені будуть мігрувати.
Більше 500 мільйонів чоловік проживає на Близькому Сході і в Північній Африці. Кількість надзвичайно спекотних днів вже збільшилася в два рази в порівнянні з 1970 роком. Джос Лелівельд, директор Інституту Макса Планка, каже: "В майбутньому клімат зміниться настільки, що саме існування мешканців цього регіону опиниться під питанням".

Результати дослідження, проведеного під його керівництвом, надзвичайно тривожні: навіть якщо середня температура по планеті збільшиться всього на 1-2 градуси в порівнянні з доіндустріальним періодом, температура в цих регіонах виросте куди більш значно. До середини століття, нічна температура в найтепліший період не опускатиметься нижче 30 градусів. До кінця століття температури вдень можуть досягти 50 градусів. Ще одна напасть - хвилі спеки можуть траплятися в 10 разів частіше, ніж сьогодні.

Більш того, тривалість хвиль спеки драматично зросте. Якщо між 1986 і 2005 кількість надзвичайно спекотних днів в році становила 16, то до середини століття вона досягне 80. До кінця століття кількість надзвичайно спекотних днів досягне 118 - навіть в разі, якщо викиди в атмосферу, що створюють парниковий ефект, скоротяться після 2040 року. Якщо ж викиди збережуться на сьогоднішньому рівні, можна очікувати до 200 надзвичайно спекотних днів в році.
Крім цього, встановлено, що рівень пустельного пилу в атмосфері в Іраку, Сирії та Саудівській Аравії збільшився на 70% в порівнянні з 2000 роком. Це стало результатом подовження періоду пилових бур, які, в свою чергу, є результатом тривалих посух.
Лелівельд і його колеги спочатку вивчили кліматичні дані з 1986 по 2005 рік, і порівняли їх з 26 сценаріями передбачень в той же період. було продемонстровано, що отримані дані і моделі досліджень здебільшого збігаються - і тому вчені скористалися цими моделями для пророкувань кліматичних умов в періоди з 2046 по 2065 роки і з 2081 по 2100.


В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...