Хіти тижня. Таємниці повстанців розкрито (фото)

У Янівському лісі поблизу Львова чоловік знайшов алюмінієвий бідон з цінними і архівними матеріалами УПА.

Знахідку чоловік передав директору Національного музею «Тюрма на Лонцького» для зберігання в архіві Центру досліджень визвольного руху, передають Патріоти України з посиланням на Варта1.

Останній документ датований 1951 роком, що свідчить про те, що архіви пролежали в землі 66 років.

Серед матеріалів – цінна інформація про діяльність українського підпілля в 1948-1951 роки, збереглося чимало друкованих видань та вперше знайдено дитячий журнал, який видавали в 40-х українські підпільники.

Алюмінієвий бідон має номер 8809 і дату – 1946 рік. Радянська влада спеціально нумерували бідони. Адже енкаведистам було відомо, що українські підпільники в них ховають документи та закопують в землю.

Якщо на молочарні не виявляли бідона, когось з робочих підозрювали у співпраці з УПА. Починались репресії. Часто народні месники просто підпалювали будівлі, забираючи бідони, щоб ніхто не постраждав від рук "чекістів".

У записах збереглися протоколи мародерства Міністерства державної безпеки СРСР, звіти про організацію колгоспів і каральних загонах НКВД.

Опублікував: Олег Устименко

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...