Хіти тижня. Таємниці повстанців розкрито (фото)

У Янівському лісі поблизу Львова чоловік знайшов алюмінієвий бідон з цінними і архівними матеріалами УПА.

Знахідку чоловік передав директору Національного музею «Тюрма на Лонцького» для зберігання в архіві Центру досліджень визвольного руху, передають Патріоти України з посиланням на Варта1.

Останній документ датований 1951 роком, що свідчить про те, що архіви пролежали в землі 66 років.

Серед матеріалів – цінна інформація про діяльність українського підпілля в 1948-1951 роки, збереглося чимало друкованих видань та вперше знайдено дитячий журнал, який видавали в 40-х українські підпільники.

Алюмінієвий бідон має номер 8809 і дату – 1946 рік. Радянська влада спеціально нумерували бідони. Адже енкаведистам було відомо, що українські підпільники в них ховають документи та закопують в землю.

Якщо на молочарні не виявляли бідона, когось з робочих підозрювали у співпраці з УПА. Починались репресії. Часто народні месники просто підпалювали будівлі, забираючи бідони, щоб ніхто не постраждав від рук "чекістів".

У записах збереглися протоколи мародерства Міністерства державної безпеки СРСР, звіти про організацію колгоспів і каральних загонах НКВД.

Опублікував: Олег Устименко

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...