Хіти тижня. Трудова міграція: Незабаром більшість українців переїдуть до Польщі

Українці, які працюють в сусідній державі легально і застраховані у Фонді соцстрахування Польщі, в майбутньому зможуть претендувати на пенсійні виплати – на тих же умовах, що і місцеві громадяни.

Поляки за всяку ціну намагаються утримати українських працівників, так як вони все частіше вирушають на пошуки роботи в багатші країни ЄС, - передають Патріоти України з посиланням на видання Стіна.

Україна – одна з семи країн за межами ЄС, з якою Польща уклала угоду про соціальне страхування. Такий же документ польська сторона підписала з Канадою, Австралією, США, Південною Кореєю, Молдовою і Македонією.

Це означає, що українці, які працюють в Польщі легально і застраховані у Фонді соцстрахування Польщі (таких налічується 270 тис.), в майбутньому зможуть претендувати на пенсійні виплати – на тих же умовах, що і поляки.

“Умовою отримання права на польську пенсію є досягнення пенсійного віку і наявність внесків на рахунок в ZUS (Управління соціального страхування), незалежно від їх розміру”, – повідомив Радослав Мілчарскій з ZUS.

Періоди легальної роботи будуть підсумовуватися в обох країнах, де працював громадянин України. Розмір пенсії буде визначатися відповідно до страхового стажу (періодом, коли працівник сплачував страхові внески).

З 1 жовтня пенсійний вік в Польщі знизять до 65 років для чоловіків і до 60 – для жінок. Однак багато поляків не в захваті від цього і звинувачують владу в популізмі, адже людина в 60-65 років ще не настільки старий, щоб перебувати на повному забезпеченні держави.

У Польщі мінімальний пенсійний стаж для чоловіків – 25 років, для жінок – 20. В Україні з 1 жовтня його планують поступово піднімати.

До 2028 року на пенсію зможуть розраховувати лише ті українці, які будуть мати стаж не менше 35 років. Зараз в Україні існують такі ж вимоги до стажу, як і в Польщі.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...