Хіти тижня. "Це інтерв'ю взагалі замість листівок у метро роздавати треба": Відома письменниця нагадала, як протягом 1990-х ФСБ через УПЦ МП "вербувала втемну" талановиту українську молодь

Звертаючись до святих людських почуттів і користуючись ексклюзивним канонічним становищем РПЦ та УПЦ МП, московські чекісти в рясах ламали долі людей, як і заповідав товариш Сталін своїм «органам».

Фото: Оксана Забужко (РБК-Україна)

Відома українська письменниця Оксана Забужко нагадала суспільству, як у 1990-ті співробітники ФСБ намагалися вербувати молодих талановитих людей нашої держави, зазначають Патріоти України.

"Я розумію, що все це вже прочитали, але зайвий раз не перепостить не можу: мені здається, це інтерв'ю взагалі замість листівок у метро роздавати б треба", - з таких слів розпочала текст публікації письменниця.

За словами Забужко, в її оточенні відбулися, як мінімум, три трагічні історії, коли талановитих молодих людей ще в 1990-i ФСБ "вербувала втемну"

"Через УПЦ МП - і з потенційно першорядних українських митців виходив у кращому разі пшик, а то й важкий психічний розлад. Так ось, в усіх трьох випадках стартовим "гачком на зачіпку" служила якраз баєчка про московську, буцімто, ексклюзивну для України "канонічність", - і я не можу не думати про те, що, якби голос Вселенського патріархату був тоді вчутним в Україні так, як тепер, то всі ці люди (і всі інші, про кого можу хіба здогадуватися), з найвищою ймовірністю, були б живі-здорові - і щось вартісне в житті змогли б сотворити, на втіху нам усім... ", - заявила у мережі Оксана Забужко.

"Нас вбивають не тільки кулями": Забужко нагадала, як в 1990-і ФСБ "вербувала втемну" талановиту молодь

До запальної публікації письменниці, варто зробити важливу ремарку. Насправді з 1686 року до жовтневого синоду 2018 року Вселенського патріархату, УПЦ (раніше – УПЦ МП), а до того безпосередньо РПЦ, на всій території України дійсно визнавалась у світі єдиним канонічним утворенням.

Українські інтелектуали в більшості своїй усвідомлювали цей факт. Саме тому багато людей з суто патріотичною свідомістю тягнулися у 1990-ті та 2000-ні до УПЦ-МП ,а не до «розкольницьких» церков.

Хоча Константинопольські патріархат після 332-річної паузи скасував права Московської церкви на Київську метрополію, ні УПЦ-КП, ні УАПЦ канонічного статусу так і не отримали. Лише після об’єднавчого собору православних нашої держави Вселенський патріархат надасть Томос на автокефалію новоутвореній помісній православній церкві в Україні.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...