Хіти тижня. У справі смертельної ДТП у Харкові Зайцева може вийти через кілька місяців, а водій "Туарега" стати підозрюваним, - ЗМІ

Це може статися тільки після результатів експертиз, які покажуть, хто, куди і з якою швидкістю їхав.

Олена Зайцева в суді. Фото:Styler

Олену Зайцеву, яка в Харкові на "Лексусі" збила 11 осіб (п'ятеро загинули, решта в тяжкому стані в лікарні), відправили на два місяці в СІЗО без права застави. Її камера - після хорошого ремонту, а сусідки, як і вона, вперше опинилися за гратами. Видання Вести дізналося всі подробиці про сім'ю Зайцевої, як адвокати збираються її рятувати і чому водія "Туарега" пов'язують з СБУ, передають Патріоти України.

Опіати і слід СБУ

Під час засідання суду, де обирався запобіжний захід Зайцевій, прокурори заявили про те, що в крові підозрюваної в ДТП виявлені опіати. Причому відразу після аварії дівчині давали заспокійливі, які цих речовин не містили. У поліції кажуть, що наявність цієї речовини стане однією з обтяжливих обставин. Опіати можуть міститися як в героїні, так і в таких препаратах як пенталгін, солпадеін, тетралгін, каффетін. «Ця речовина може впливати на швидкість реакції при керуванні транспортом», - пояснив нам один з медиків.

Підкинув «сенсацію» у резонансній справі нардеп Михайло Добкін. Він заявив, що за кермом другого автомобіля був діючий співробітник СБУ. "По трагедії в Харкові. Не у виправдання водія «Лексуса». Є інформація, що за кермом «Туарега» сидів діючий співробітник СБУ", - написав він у Facebook.

Але у відомстві його слова спростували. «Ця інформація не відповідає дійсності. Чоловік, який був за кермом «Туарега», не має ніякого відношення до СБУ », - сказав спікер СБУ області Владислав Абдула.

При цьому в поліції не виключають, що водій «Таурег» таки може стати підозрюваним. Але тільки після результатів експертиз, які покажуть, хто, куди і з якою швидкістю їхав. «Я не виключаю, що після отримання всіх необхідних даних його статус в кримінальному процесі буде змінено», - заявив голова обласної поліції Олег Бех.

Теж потрапляв в аварію

Про власника «Туарега», 48-річного Геннадія Дронова, відомо, що він бізнесмен. Кілька років тому він публікував в соцмережах оголошення про пошук касирів «в обмін валют». Ще раніше він шукав квартиру для оренди, вказував, що «росіянин і живе в цивільному шлюбі». А вже в минулому році здавав своє приміщення на вул. Римарській (це центр Харкова). Буквально два місяці тому Геннадій виставив на продаж свій «Туарег». «Якщо ти не матрац і не звик ковтати пил від попереду повзучих колимаг, то ця машина для тебе!!!» - таким оголошенням він залучав покупців, а підписувався ім'ям Ігор.

Судячи з усього, Дронов також любитель поганяти. Так, в квітні цього року він на ВАЗі зіткнувся з «Міцубісі». Це сталося на вул. Університетській в Харкові. А вже в червні суд покарав його штрафом в розмірі 340 грн.

Адвокат Дронова Сергій Перепилиця сказав, що його клієнт зараз в лікарні, у нього забій грудної клітини та струс мозку. «Він знаходиться в стаціонарі і пробуде тут ще кілька днів», - сказав адвокат. А всі висловлювання з приводу того, що Дронов може стати підозрюваним, називає суб'єктивною оцінкою і каже, що, поки не проведена експертиза, робити висновки рано.

Сидить у хорошій компанії

Підозрювана Зайцева опинилася в Харківському СІЗО у відносно непоганих умовах. «Там недавно був зроблений хороший ремонт, тому всі жіночі камери в хорошому стані і розраховані на невелику кількість людей. Про сусідок дівчини я не знаю, але з рецидивістками в одній камері вона опинитися не може, це порушення закону", - сказав екс-глава Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький.

Правда, експерти допускають, що через два місяці, коли будуть переглядати запобіжний захід, студентку можуть відпустити з електронним браслетом. «Зараз, при апеляції, це зробити буде складніше, оскільки справа має великий резонанс", - каже адвокат Іван Ліберман.

Він прогнозує, як буде розвиватися справа далі. "Відсутність попередніх показань дає можливість адвокатам і родичам швиденько створити версії ДТП. Одна з хитрощів - це сказати, що втратила свідомість за кермом. Тобто їй раптово стало погано, і машина неконтрольовано летіла", - розповідає адвокат. Крім того, результати експертизи можуть «показати», що автомобіль був з дефектом. «Далі, за словами юриста, можуть піти в хід "пом'якшувальні обставини".

"При визначенні міри покарання, а санкція статті передбачає від 5 до 10 років ув'язнення, винуватці можуть швидко завагітніти, меценати - взяти під опіку самотніх бабусь, дідусів, сиріт, інвалідів, бездомних тварин. Ще підуть в хід позитивні характеристики з різних організацій", - пояснив юрист.

Також не дарма в суді дівчина наполягала, що її сім'я дуже хоче допомогти сім'ям загиблих і постраждалих. «У нас за гроші, на жаль, багатьом можна закрити рот. І потерпілі, родичі загиблих підуть до нотаріуса, напишуть заяву, що отримали певну суму, ніяких претензій до водія не мають і в подальшому не будуть мати", - додав Ліберман. За інформацією адвоката, вже зараз захисники харківської студентки «працюють» з потерпілими.

Юрист допускає, що з урахуванням «пом'якшуючих обставин», характеристик і всього перерахованого вище суд може застосувати ще одну статтю - «міри покарання нижче мінімального порогу». «І якщо мінімум за таким ДТП - це п'ять років, то вона може отримати п'ять років не реального позбавлення волі, а умовно, з відстрочкою вироку на три роки. Тобто, убивши п'ятьох людей, вона буде ходити по ресторанах, їздити за кордон і жити тим життям, яким жила до цього", - каже Ліберман.

За словами джерел в правоохоронних структурах, зараз батьки Зайцевої вже на різних рівнях «домовляються» зі слідством. А в силу резонансу вирішення питання може обійтися приблизно в $1,5 млн.

Адвокат Кернеса і прокурорських рідня

Судячи по сторінках в соцмережах, мати Олени, Тетяна, за фахом викладач. Принаймні, саме з Днем вчителя щорічно вітають її друзі і родичі. Бізнесмен Василь Зайцев - прийомний батько дівчини, але виховує її дуже давно. На фото з маленькою Оленою він з'являється вже в 2010 році. Крім бізнесу на опалювальних системах Василь є власником компанії «Укренергочормет», яка торгує закусками «Пікнік».

А директором там рахується один з його дорослих синів, Андрій. Другий його син, Дмитро Зайцев, був прокурором Алушти, Сімферополя, потім обіймав посади заступників прокурора Одеської та Черкаської областей. За словами прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, Дмитро знаходиться в розшуку. Але підтвердження цієї інформації ми не знайшли.

Що цікаво, чергова суддя Світлана Муратова (вона відправила за грати Зайцеву) теж має відношення до прокуратури. Її чоловік Станіслав Муратов є прокурором відділу нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя прокуратури Харківської області. А захищає Олену в суді адвокат мера Харкова Геннадія Кернеса - Юлія Козир.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...