Хіти тижня. Україна може перетворитися на пустелю: Метеорологи озвучили "небезпечний" прогноз

Вже в найближчі десятиліття ми можемо втратити майже всю сучасну лісостепову зону, яка перетвориться на степ.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Метеоролог Тетяна Адаменко додала, що це не тільки її прогноз, але і прогноз світових експертів. Синоптики і метеорологи розповіли про незворотні зміни клімату в Україні, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК.Україна. Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, передає видання За її словами, Україна вже в найближчі десятиліття може втратити майже всю сучасну лісостепову зону, яка перетвориться в степ. Адаменко зазначила, що саме аномально спекотна весна свідчить про незворотні зміни клімату.

Метеоролог каже, що кількість посух в Україні буде рости і вони будуть частіше спостерігатися. "Найнеприємніше, це те, що вони (посухи) охоплюватимуть все більше територій. Якщо раніше ми спостерігали суховії на півдні країни, то зараз вони дісталися до Києва і активно поширюються на Захід. У цьому році ймовірність прохолодного літа дуже низька. В останні 10 років вона була вищою за норму, тому очікувати в серпні температуру нижче норми немає ніяких підстав ", - сказала Тетяна Адаменко.

Адаменко додала, що це не тільки її прогноз, але і прогноз світових експертів. Метеоролог додала, що в цьому році ймовірність прохолодного літа дуже низька. В останні 10 років температура була вищою за норму, тому очікувати в серпні температуру нижче норми немає ніяких підстав. Досить імовірно, що літо буде дуже посушливим, пожежна небезпека вже зараз досягає 5 класу, вже місяць немає дощів, що збільшує ризики лісових пожеж. "Протягом двох десятиліть лісостеп перетвориться в степ під впливом зміни клімату. Наслідками зміни клімату є його мінливість - колосальні відхилення погоди від своїх середніх значень, наявність нехарактерних явищ. Наприклад, західні області України завжди були сприятливими для сільського господарства через помірний клімат і високувологість, проте в цьому році в регіоні спостерігається колосальна кількість суховіїв, температура на Тернопільщині була вище, ніж в Херсонській області, це свідчить про зміну клімату ", - зазначила Адаменко.

Що стосується південних територій, то метеоролог стверджує, що вже через 10-20 років вести тут сільське господарство буде неможливо без штучного поливу посівів, і тому систему зрошення полів потрібно розвивати вже зараз.

Опублікував: Інна Мартинчук

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...

Військовозобов'язані не зможуть отримати паспорти за кордоном, але є винятки (список)

середа, 24 квітень 2024, 21:30

Деякі громадяни призовного віку, попри нову урядову заборону, зможуть отримати закордонні паспорти за межами України. Передбачена низка винятків. Про це йдеться у постанові уряду від 23 квітня, передають Патріоти України. Відповідно до документа, отрим...