Хіти тижня. Українців без прописки чекають шалені штрафи: Названо суми

Правила реєстрації місця проживання фізичних осіб закріплені в статті 6 Закону України №1382-15 «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» в редакції від 16.04.2017.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в країні, зобов'язані реєструвати місце свого проживання протягом 30 днів. Це допустимий термін безкарного перебування без реєстрації, якщо людина змінила місце проживання. У цій ситуації необхідно за місяць скасувати реєстрацію на старому місці проживання і відкрити на новому, - передають Патріоти України.

Уповноважені органи місцевої влади реєструють в день подачі заяви. Законодавці дозволяють одночасно «закрити» стару реєстрацію і відкрити нову. Для цього громадяни подають одну заяву і платять адміністративний збір за одну операцію. У Законі України №1382-15 також встановлені правила і терміни первинної реєстрації місця проживання - за фактом народження. Батьки або інші законні представники зобов'язані зареєструвати місце проживання дитини, що народилася протягом трьох місяців з моменту державної реєстрації дня народження. Виконавчі органи місцевої влади фіксують відомості про реєстрацію місця проживання в територіальному демографічнийому реєстрі. Далі ці дані надходять до Єдиного державного демографічного реєстру України.

На основі адресних даних з реєстраційного запису влада веде офіційну переписку з громадянами з приводу оподаткування, сповіщає про необхідність виконати передбачені законами державні обов'язки і судові рішення. Дані про місце проживання необхідні при нотаріальному засвідченні договорів, що підлягають обов'язковій державній реєстрації. У сфері цивільно-правових актів, які здійснюють фізичні особи, це операції відчуження рухомого і нерухомого майна, спадкові та договори дарування, опіки, довічного утримання та ін.

Відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена в статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За це порушення, а також за проживання без паспорта або з недійсним паспортом, слідує адміністративне попередження.

Якщо ці правопорушення скоєні повторно протягом року, то це тягне за собою штраф у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законодавці визнали прострочення реєстрації новонароджених дітей без поважних причин проступком, за який треба карати штрафом в таких же розмірах, однак відразу, без попередження. Це правило зазначене в статті 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Розмір неоподатковуваного мінімуму при виконанні норм адміністративного та кримінального законодавства дорівнює 50% щомісячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це положення закріплене в пункті 169.1.1 Податкового кодексу України (ПКУ) і в пункті 5 підрозділу 1 розділу XX Перехідних положень ПКУ.

У законі №2246-19 «Про державний бюджет України на 2018 рік» законодавці визначили відповідні розміри щомісячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ПМПО) на три бюджетні періоди, які складають:

- 1 січня - 1 липня ПМПО - 1762 грн;
- 1 липня - 1 грудня ПМПО - 1841 грн;
- 1 грудня 2018 посилання - 1 січня 2019 року ПМПО - 1921 грн.

На ці ж періоди штрафи на основі розміру ПМПО з урахуванням ставки 50% для адміністративного і кримінального стягнення, складуть такі суми:

- 1 січня - 1 липня: 50% ПМПО - 881 грн; штраф в діапазоні 881 грн;
- 1 липня - 1 грудня: 50% ПМПО - 920,5 грн; штраф в діапазоні 920,5-2761,5 грн;

- 1 грудня 2018 - 1 січня 2019 року: 50% ПМПО - 960,5 грн; штраф в діапазоні 960,5-2881,5 грн.

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...