Хіти тижня. Урядовий представник угорців України погрожує тотальною еміграцією своїх єдиноплемінників з Закарпаття

Мова йде приблизно про 150 тисяч громадян, точніше ту частину, яка в жодному разі не бажає вчити державну мову. Треба мати на увазі, що ті, хто планував переселитись в ЄС, і без того мають всі можливості й угорський паспорт.

Іштван Грежа. Фото: ТСН.

Чиновник заявив, що угорці поважають закони України, проте вони не зможуть пробачити їй впровадження закону про освіту. Новину передають Патріоти України із посиланням на ТСН.

Закон про освіту, ухвалений Верховною Радою, викликав чимале обурення у країн, чиї нацменшини проживають на території України. Представники Румунії, Молдови, Угорщини заявили, що українське законодавство порушує права нацменшин.

Ситуація дійсно непроста. Угорські школярі, які проживають на Закарпатті, практично не знають української мови. Її викладають їм лише кілька годин на тиждень. Тому дітям буде надзвичайно складно раптом розпочати вивчення, наприклад, математики українською.

Урядовий уповноважений з питання українсько-угорських відносин Іштван Грежа заявив в інтерв'ю кореспонденту, що угорці поважають закони України, проте вони не зможуть пробачити їй впровадження закону про освіту. Водночас чиновник додав, що Угорщина готова допомагати угорським школам Закарпаття із викладанням української у разі скасування освітнього закону.

- Питання мовного закону зараз увійшло у клінч. Угорщина досить жорстко відреагувала на підписання закону Порошенком. На якому етапі зараз консультації?

- Поки що немає консультацій щодо цього закону між двома державами. На жаль, не було консультацій і перед ухваленням закону. Звичайно, ми підтримуємо бажання української влади, щоб місцеві угорці вивчили державну мову. Але не може йтися про те, щоб права, набуті угорською громадою Закарпаття, що з дитсадка і до вищих закладів вони можуть вчитися на власній мові, були забрані.

- Близько трьох місяців тому я робив сюжет щодо цього питання. І я помітив, що багато дітей у дитсадках і школах не знають української мови. Як на мене, це неправильно. І вони не зможуть у подальшому реалізувати себе в Україні. Водночас я розумію, що ухвалений закон дуже сильно звужує права угорськомовного населення. Чи є якась золота середина в цьому питанні?

- Я повторюся, що ми підтримуємо бажання, щоб всі угорці Закарпаття України говорили державною мовою. Але ви також маєте зрозуміти, що ми вже 25 років, в тому числі й угорське педагогічне товариство, що діє в Закарпатті, ходимо до Міністерства освіти України, щоб змінити методику викладання державної мови, тому що вони вчать [українську] як власну національну мову, але вона для них - іноземна мова. І також ви бачите, що 25 років на бажання місцевих угорців, які дійсно прагнули вчити українську мову, не звертали уваги. Міністерство цим не займалося. Немає підручників, немає словників. Ми бачимо ставлення. Тут багато говориться, але, власне, нічого не робиться для того, щоб угорці дійсно вивчали українську мову.

- Тобто зараз Україна пішла радикальним шляхом?

- Я розумію, що зараз фактично йде будівництво нації, держави. І ми це підтримуємо. Але не можна, обравши європейський шлях, йти таким радикальним шляхом, як ви кажете, щоб вирішити це питання.

- Яка зараз позиція Угорщини? На що вона готова піти, щоб запобігти впровадженню цього закону?

- Напевно, ви читали, бо в українських медіа з’являлася заява угорського міністра закордонних справ, про те, що в цьому питанні Угорщина ніколи не піде назад і буде підтримувати угорську громаду в Україні і її права.

- Якщо все ж таки цей закон буде реалізовано, чи пробачить Угорщина це Україні?

- Я думаю, що ті українці, які живуть тут з угорцями, можуть вам розказати, що угорське населення тут толерантне. Вони поважають закони України. Але я думаю, що якщо таким шляхом піде, то це не можна просто пробачити, тому що це означає, що угорців тут, на Закарпатті, практично не залишиться.

- Ви вважаєте, що угорці звідси поїдуть?

- Так, це однозначно. І ми зараз бачимо, що багато угорців переїжджають. І я думаю, якщо тут не можна буде навчатися рідною мовою, тоді всі переїдуть. Політика нашого уряду є такою, щоб угорці залишилися, тому що вони живуть тут вже понад тисячу років. Це фактично їхня земля і вони не хочуть переїжджати до іншої держави.

- Якщо закон буде впроваджено, чи припинить Угорщина великі фінансові вливання у цей регіон, у місця компактного проживання угорців?

- Є дещо, що ви маєте зрозуміти… І тому я казав, щоб ви спитали закарпатських українців. Всі знають, що ми, якщо привозимо допомогу - це гуманітарну чи будь-яку іншу - це не тільки для місцевих угорців. Наприклад, відкрили лікарню [з угорським фінансуванням]. І це для всіх, хто там проживає. У нас в Конституції прописано, що ми відповідаємо за кожного угорця. І навіть якщо один угорець залишиться, ми будемо допомагати, тому що це наше зобов’язання згідно з Конституцією Угорщини.

- Позиція прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зараз зрозуміла? Тому що не було інших заяв, окрім МЗС.

- Міністр закордонних справ є членом уряду, і його позиція - це заява всього уряду, в тому числі і прем’єр-міністра. Тобто в Орбана така сама думка, як і у міністра закордонних справ. Але, мабуть, те, що він сам не робив гучних заяв, означає, що він хотів би вирішити це питання позитивно і знайти компроміс на переговорах.

- Чи готова Угорщина фінансово допомогти в плані забезпечення шкіл підручниками? Тому що, якщо Україна за 25 років цього не зробила, то вона, можливо, цього і не зробить. І якщо закон скасують, то чи готова Угорщина допомогти місцевим угорцям краще знати українську мову?

- Я дуже вдячний вам, що ви поставили це запитання. Відповідь однозначно - так. Ми готові допомогти і підручниками, і розробити методику. Як я вже казав, ми підтримуємо і українців. Наприклад, у Берегові за наше фінансування відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...