Хіти тижня. В Україні готують нові "сюрпризи" водіям: До чого готуватися

Один з основних правових принципів «незнання закону не звільняє від відповідальності» в світлі посилення контролю на українських дорогах стає особливо актуальним.

Адже тепер патрульні не робитимуть усне попередження водіям, які вчинили незначні порушення, а відразу ж складуть протокол, передають Патріоти України.

Ось в цьому маленькому нюансі і криється каверза, яка може вилитися для деяких автолюбителів в несподіваний штраф. Багато водіїв забули або навіть не знають про існування такого пункту Правил дорожнього руху (ПДР), який говорить: «аварійна світлова сигналізація повинна бути включена в разі зупинки на вимогу поліцейського». А невиконання цього загрожує складанням адмінпротоколу на порушника і штрафом в розмірі 425 гривень. І такий штраф цілком можуть виписати, навіть якщо зупинка була незаконною.
Це «нововведення», що випливло недавно, обурило багатьох водіїв, які вважають, що таким чином патрульна поліція перетворюється в старе ДАІ. «Знайшли новий спосіб робити план на штрафи», - написав у Facebook користувач Юрій Бєлоусов.
Однак в поліції це твердження спростовують. Прес-секретар патрульної поліції Хмельницької області Роман Мартинюк першим з силовиків вирішив нагадати про існування цієї норми. За його словами, цей пункт ПДР не «свіжий», а вписаний в правила ще до появи патрульної поліції. «Якщо раніше за незначне порушення, в тому числі і таке, інспектор поліції міг зробити усне попередження водієві, то тепер їх не буде», - сказав він.
Те, що ця норма не нова і за її недотримання карали і раніше, підтвердив журналістам автоюрист Ілля Макаренко. "Законність накладення штрафів за подібні порушення підтверджує судова практика, зокрема, вже вступили в силу рішення Київського апеляційного адміністративного суду. При цьому законність зупинки поліцією водія не впливає на складання адміністративного матеріалу по даній провині, - каже автоюрист. - В одному з цих рішень, де водій намагався оскаржити рішення про стягнення штрафу за невключену аварійку, чітко сказано: «водій був зобов'язаний включити аварійну сигналізацію після зупинки незалежно від того, порушив він Правила (ПДР. - ред.) або не порушував».
Тобто після зупинки поліцією потрібно відразу ж включити аварійку, щоб уникнути штрафу. Адже тут криється ще один важливий нюанс, про який багато хто забуває. Хоча сам по собі штраф за це порушення і відносно невеликий, але в подальшому він може спричинити проблеми. Адже за кілька порушень, нехай навіть і несерйозних, але скоєних протягом року, цілком можна потрапити в категорію злісних порушників. Як результат - суд і позбавлення водійського посвідчення мінімум на півроку. Щоб цього уникнути, не варто забувати про найдрібніших нюансах. Особливо на хвилі посилення контролю на дорогах, яке очікується найближчим часом.
Існування цього пункту підтвердив і колишній співробітник Державтоінспекції Олександр Ковальов. "Ще кілька років тому він був цілком дієвий і стримував багатьох водіїв від порушень. Особливо добре "працював" з перевізниками пасажирів, для яких позбавлення водійського посвідчення за кілька скоєних порушень автоматично означало позбавлення заробітку. З приходом поліції про нього на перших порах лояльного ставлення до водіїв, мабуть, забули. Але, наскільки мені відомо, вже найближчим часом, ця норма знову запрацює в повну силу, - зазначив Олександр Ковальов.
Джерело: Факты

Гардероб льодовикового періоду: Вчені відкрили цікаві подробиці, в чому ходили неандертальці

четвер, 25 квітень 2024, 9:05

Саме неандертльцям приписують винахід одежі, в той час як предки сучасної людини розгулювали по Африці практично голими. Тодішній суворий клімат Євразії змушував первісних мисливців постійно мерзнути, особливо взимку. Учені отримали непрямі докази того...

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...