Хіти тижня. Вчені назвали найгірший рік в історії людства

Землю поглинув дивний туман, котрий спричинив ефект «ядерної зими». Природа полягала у виверженні вулкану, котрий своїми викидами надовго сховав сонце, порушивши звичні цикли житниць людства. Голод, епідемії, війни йшли рука об руку.

Чума Юстініана536 року нашої ери почався один з найстрашніших періодів в історії людства. Тоді на Європу, Близький Схід і деякі регіони Азії на півтора роки опустився "загадковий туман", пише науковий журнал Science. Людство змогло оговтатися лише через 100 років. Такого висновку дійшли американські вчені, зазначають Патріоти України.

Через брак сонячного світла відбулося різке зниження середньорічної температури у Північній півкулі. Це призвело до катастрофічно низького врожаю і повсюдного голоду.

"З того часу, як це почалося, не припинялися серед людей ні війна, ні моровиця, ні будь-яке інше лихо, що несе смерть. Тоді минав десятий рік правління Юстиніана", — описав той час візантійський історик Прокопій Кесарійський.

"Це було початком одного з найжахливіших для життя періодів, якщо взагалі не найгіршим роком в історії", — наголосив історик з Гарвардського університету Майкл Маккормік, який очолив групу дослідників.

Вчені сперечалися, що саме сталося тоді. Відомо, що через брак сонячного світла різко впала температура, і наступне десятиліття стало для Європи найхолоднішим. Того року в Китаї влітку випав сніг, почався неврожай, а за ним — голод. Нестача хліба, згідно з ірландськими середньовічними хроніками, спостерігалася протягом 536-539 років.

У 541 році Європу і весь світ охопила перша в історії епідемія бубонної чуми, яка забрала життя майже 25 млн осіб і майже половини населення величної Візантійської імперії, котра простягалась від Атлантичного океану до східного узбережжя Чорного моря, наблизивши початок її кінця.

Щоб виявити джерело "туману", вчені взяли зразки снігу з гірських льодовиків у швейцарських Альпах. Відомо, що льодовики є свого роду "літописами" — сніг рік за роком фіксує найрізноманітніші події, що відбуваються на планеті.

Витягнуті зразки були відправлені на дослідження фахівцям з Університету штату Мен (США). У зразках, що датуються 536 роком, виявилися мікроскопічні частинки вулканічного скла.

Порівнявши ці частинки з іншими, виявленими раніше, вчені з'ясували, що вони відповідають вулканічним породам з Ісландії. Згідно з їхніми висновками, у 536 році на цьому острові сталося потужне виверження вулкану. Потім сталося ще кілька вивержень — у 540 і 547 роках.

Ці події у поєднанні з епідемією занурили Європу у стан тривалого занепаду, що тривав понад сто років аж до 640 року.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...