Хіти тижня. Вчений, волонтер, монах в одній особі: Зупинилося серце видатного українця. Пам'ятаймо

У Києві пішов з життя видатний вчений-етнограф, заслужений працівник культури, волонтер, монах Олексій Доля. Мав онкологічне захворювання. Олексію Леонтійовичу було 53 роки.

Олексій Доля

"Все своє життя Олексій Доля присвятив вивченню фольклорного різнобарв'я різних куточків України, був постійним учасником та організатором етнографічних експедицій. Зібрав тисячі унікальних експонатів, є автором цілої низки науково-популярних статей, присвячених різним аспектам музейної справи та розвитку етнографічної науки в Україні. Впродовж десяти років презентував виставки по всім регіонам зі свого проекту "Українська традиційна іграшка та лялька", – йдеться у повідомленні прес-служби Мінкультури, передають Патріоти України.

"Відійшов у вічність раб Божий монах Нестор (Олексій Доля)... Помолімося за його світлу душу, яка нині входить у вічний Храм!" - написав у Facebook Богдан Тимошенко, настоятель Храму святого великомученика Димитрія Солунського.

Доля неодноразово організовував етнографічні експедиції в різні куточки України. Одна з останніх була присвячена створенню циклу культурологічних програм "Культ предків" спільно із Наталкою Фіцич, пише umoloda.

"Останні роки активно займався волонтерством, допомагав пораненим бійцям. А про себе не подбав. Що хворий, виявив випадково і занадто пізно. Неоперабельна пухлина, метастази, жодних шансів. Він тримався гідно. Хоч знав, що часу мало", - поділилася у своєму Facebook журналістка Наталка Фісич. "Він усюди знаходив красу. Любив Луганщину з її крейдяними горами, там у видолинках серед ковили так гарно було слухати вітер. Любив Крим з його степовими курганами, вкритих червоними маками, серед яких якось знайшов дикі гіацинти. Любив Полісся з його архаїкою дерев'яних зрубів і вкритих мохом лісів. Любив Карпати з копичками та осінніми крокусами. Любив свою рідну Полтавщину і говорив про неї найчастіше. Про весільні короваї, про плахти, про веснянки та ще купу всього. Він навчив розуміти і любити усе й мене".

Олексій Доля народився 1964 року в селі Плішевець на Полтавщині. 1989-го закінчив факультет філології Київського університету імені Тараса Шевченка. Від 3-го курсу працював у Державному музеї народної архітектури і побуту України в Пирогові. Більше 20 років присвятив вивченню народних ремесел та організації тематичних ярмарків на території Музею. Роками разом із Ліною Костенко їздив у експедиції Чорнобильською зоною, знав практично усіх народних майстрів в Україні. Є автором публікацій про українську народну культуру і багатьох фольклорних записів. Один із організаторів першого фестивалю "Червона рута". Допомагав бійцям і ветеранам АТО знайти душевну рівновагу та припинити жити привидом війни. Ледь не за руку приводив ветеранів війни до лікаря, допомагав із ліками. Кілька днів тому Олексій Доля став одним із лауреатів премії "ЄSOS" для волонтерів. Однак отримати її особисто на церемонії через слабкий стан не зміг - її вручили йому пізніше, вдома.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...