Хіти тижня. Віддавайте перевагу сиров’яленим: З чого роблять ковбасу в Україні (відео)

Якщо під час смаження варена ковбаса піднімається "грибком", вона – якісна, якщо ні – м’ясо там замінили чимось іншим.

Правильно вибрати ковбасу треба вміти. Фото: Ub.ua.

Варена, копчена, а ще в’ялена ковбаса. Асортимент на будь-який гаманець, але як придбати ковбасу чи шинку із мінімумом "хімії" та максимумом натуральних та якісних інгредієнтів. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із порадами експертів.

Як обирати і що купувати?

Справжній термін споживання, зазвичай, зазначений на хвостику ковбаси. З простроченої продукції їх завбачливо зрізають і викидають. Те ж саме роблять і з маркуванням для сосисок. Така продукція не просто не корисна, вона – небезпечна.

Та навіть якщо ковбаса свіжа, чи безпечна і корисна вона?

Виробник каже, насправді м’ясо кладуть у будь-який сорт продукції. Просто відсоток і якість цього м’яса – різні. І фактично у всі ковбасні вироби додають жирову емульсію, підсилювачі смаку, стабілізатори та ароматизатори.

Глутамат натрію, який позначається на етикетці як Е-621, секретна зброя виробників ковбас. Це підсилювач смаку. Хімія, яку не вважають небезпечною, але вона діє як наркотик, тобто організм звикає і вже вироби без цієї добавки здаються не такими смачними.

Та якою б смачною не здавалася така нахімічена ковбаса, лікарі вживати її не радять. Серед такої хімії, яку використовують у вигляді стабілізаторів, навіть така собі поверхневоактивна речовина, яку використовують у виробництві пральних порошків та миючих засобів.

Ще одна секретна зброя виробників – заміна натурального м’яса соєю та клітковиною. Дешеву клітковину виробляють переважно із моркви та капусти. Її здатність вдвічі-втричі збільшувати вагу, просто незамінна для ковбасних комбінаторів.

А замість яловичини та свинини додають курятину, свинячу шкірку, сою та кісткове борошно. Для кольору – нітрит натрію, а іноді ще й червоний барвник. Для збільшення об’єму і ваги – воду, крохмаль, клітковину та карагінани. Для консистенції – шкідливі фосфати.

У Держспоживслужбі пояснюють, боротися з такими порушеннями вкрай важко. Штрафи для виробників за брехню на етикетці – копійчані. Але до відкликання, як правило, справа не доходить. Бо в Україні – мораторій на перевірки. Держоргани повинні попереджати підприємства за 10 днів до візиту.

Одна із порад від експертів – купувати ковбасні вироби вищої якості, з традиційними назвами, і зробленими за ДТСУ. У них не має бути нічого зайвого. Принаймні, теоретично. Також радять віддавати перевагу сиров’яленим ковбасам.

Якість вареної можна перевірити старим дідівським способом. Якщо під час смаження ковбаса піднімається грибком, вона – якісна, якщо ні – м’ясо там замінили чимось іншим.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...