Хіти тижня. Залишають без номерів, соцмереж і грошей: В Україну прийшла нова афера (фото)

В Україні тільки за офіційними даними в минулому році жертвами кіберзлочинців стали 6 тис. осіб. Зловмисники відправляють СМС інформацією про неіснуючі призи, крадуть чужі номери телефонів та "чистять" банківські рахунки, повідомляють Патріоти України.

Під прицілом кожен: що знають про вас в інтернеті

Паспортні дані, номер телефону, адреса електронної пошти та пароль від неї – всю цю інформацію практично про будь-якому можна купити в інтернеті всього за пару доларів. Буквально кілька тижнів тому українська кіберполіції затримала групу хакерів, які непомітно зламували бази даних соціальних мереж, великих магазинів з єдиною метою – вкрасти персональні дані.

Інформацію продавали в Даркнет. Таких хакерських груп десятки. Більш того, навіть без їх послуг шахраї легко отримують потрібну їм інформацію. Співробітники банків, поштових відділень за "нагороду" готові "по секрету" поділитися особистими даними клієнтів. Оплатити цю послугу можна в тому ж даркнеті.

Зареєструвалися в соціальній мережі, вказавши свій номер телефону, за допомогою карти розплатилися в інтернет-магазині за покупку або поштою відправили документи на оформлення туристичної путівки і ви вже в зоні ризику.

За невелику суму спеціальні компанії готові підібрати, наприклад, вже підготовлену базу з номерами мобільних телефонів. Наприклад, зберуть тільки телефони пенсіонерів або студентів. Звичайно ж, послуги надають для проведення акцій та пошуку цільової аудиторії компаній, але в результаті ця інформація може дістатися будь-кому.

Соціальні мережі, участь в різних опитуваннях і т.д дозволяють визначити не тільки стать і вік, але навіть рід діяльність можливої жертви.

Сама по собі отримана інформація – всього лише інструмент для подальшої роботи шахраїв. Умовно схеми можна поділити на дві великі групи.

Перша – шахраї самі знаходять номера. Наприклад, переглядають дані OLX, сайтів оголошень. Найчастіше такі шахраї працюють індивідуально з кожним клієнтом і обмежуються поповненням мобільного номера в терміналах. Якщо внести певну суму коштів і номер телефону, апарат назад гроші не повертають, навіть якщо не підтвердити інформацію. Цим вони і користуються. Детальніше про одну з таких схем можна прочитати тут.

Друга – працюють на потоці. В такому випадку необхідно отримати базу телефонних номерів і створити розсилку. У топ-3 найпопулярніших розлучень: СМСки про отримання призу, повідомлення від банку або продавця "повітря", розповідає заступник директора "ЕМА" Олеся Данильченко. За її словами, можливість купувати номера пакетами привела до того, що кількість жертв зростає день у день. "Банківському співтовариству потрібно тісніше співпрацювати з мобільними операторами", - впевнена Данильченко.

За інформацією кіберполіції, в минулому році жертвами шахраїв стали близько 6 тис. Українців. Але варто враховувати, що це тільки ті, хто звернувся в правоохоронні органи.

У НБУ пояснюють: найчастіше шахрайські операції проводять в інтернеті, зловмисники входять в довіру і намагаються виманити з своїх жертв інформацію, яка дозволить зняти кошти з банківської карти або провести платіж. Як відомо, для цього достатньо знати номер карти, CVV-код (три цифри на зворотному боці), термін дії та пароль, який для підтвердження операції приходить в СМС.

Крадуть номери телефонів

"Якщо ми розкладемо середню суму шахрайських операцій, здійснених за допомогою соціальної інженерії, на дії без заміни сім-карти і на дії з заміною користувальницької сім-карти, то ми побачимо, що середня сума за операціями, які здійснюються після того, як шахраї замінили сім-карту, набагато більше - 3,62 тис. грн, тоді як без заміни сім-карти - 2,34 тис. грн ", - заявила Данильченко.

"Середня сума за операціями, які здійснюються після того, як шахраї замінили сім-карту, набагато більше", - Данильченко.

Щоб вкрасти чужий номер телефону, достатньо всього лише протягом декількох тижнів з різних номерів дзвонити жертві. Наприклад, оператор МТС пропонує відновити свій номер телефону навіть без відвідувань фірмового магазину. Для цього потрібно купити новий пакет, зателефонувати оператору і відповісти на ОДИН з наступних питань: кодової слово, PUK-код або два номери, на які часто дзвонили за останній 30 днів. Після цього номер відновлять в онлайн-режимі.

Отримавши чужий номер телефону, шахрай легко може зламати соціальні мережі, підтвердити операції по банківській карті і т.д.Правда, варто відзначити, що ви користуєтеся мобільним зв'язком за контрактом а не передоплатою, для відновлення номера доведеться відвідувати магазин і показувати документи. Тому для шахраїв крадіжка такого номера ускладнена.

Експерт у сфері кібербезпеки Максі Очкун радить: щоб не попастися на вудку шахраїв, необхідно завести окремий "фінансовий номер". До нього варто прикріпити банківську карту і акаунти в найважливіших соціальних мережах. Наприклад, якщо ви активно розвиваєте свій Instagram, до "фінансового номеру" також можна прикріпити цей аккаунт.

При цьому "звичайний" номер телефону можна залишати колегам, друзям і клієнтам. Якщо ж використовувати один номер, цілком можливо, що в якийсь момент вам подзвонять шахраї.

Також найкраще окрему карту використовувати і для платежів в інтернеті. Поповнювати її варто тільки на ту суму, що ви збираєтеся витратити. У такому випадку навіть якщо шахраям вдасться вкрасти дані, отримати ваші гроші у них не вийде.

Джерело: Обозреватель

"Це висновок лікарів": Віталій Капранов назвав причину раптової смерті свого 56-річного брата-близнюка

четвер, 18 квітень 2024, 15:27

Український письменник та публіцист Віталій Капранов назвав причину смерті свого 56-річного брата-близнюка Дмитра, який пішов з життя 16 квітня, передають Патріоти України. Раптова смерть Дмитра Капранова стала справжнім шоком для українського суспільс...

Де і ким працюють українські біженці у Латвії: Оприлюднено офіційні дані

четвер, 18 квітень 2024, 14:58

З початку цього року в Латвії як працівники офіційно було зареєстровано 8700 громадян України. Про це із посиланням на Центральне статистичне управління країни пише Baltijas Balss, передають Патріоти України. Найчастіше громадяни України працюють у про...