Хіти тижня. "Зараз я заздрю, коли мені розказують про поїздки в Україну, навіть якщо треба було вклеїти фото у паспорт", - блогер з Луганська

Щастя для луганчан зараз - мати повний холодильник, коли є запас їжі, взуття та одяг за погодою, запас ліків.

У окупованому Луганську. Фото: ВВС.

"Почала помічати, що можу дозволити собі багато чого лише з категорії найдешевшого. Спочатку я жартувала щодо цього. Так, ніби все це дрібниці - найдешевший шампунь, найдешевша зубна паста, такі саме цукерки, олія, м'ясо, сир. Тобто усе із позначкою "найнижча ціна". Якість, як ви можете здогадатися, відповідає ціні", - пише блогерка з Луганська Яна Вікторова у своєму блозі на сайті ВВС, передають Патріоти України, та продовжує:

"Подумала, що до літа 2014 року я могла купувати собі майже все, що хотіла. Звичайно, мова не йшла про марципани чи устриці, але нормальний шампунь я точно могла собі дозволити, не лише могла - купувала лише такий, і тоді він не вважався товаром преміум-класу, як зараз.

І коли я питаю шампунь у кіосках на ринку (що теж показник рівню мого життя), мені не пропонують дорогий товар. Але дивно інше, до війни мені здавалося, що я заробляю не дуже - мені хотілося більшого. Зараз я прекрасно розумію, що, купуючи собі всі ті речі, я жила тоді прекрасно. Ми нормально харчувалися, я купувала собі взуття та одяг, сумки, косметику зі своєї зарплатні за потребою.

Зараз я можу на зарплату "республіки" сплачувати комуналку, купувати потрібний нам мінімум та, може, ще відремонтувати щось незначне, якщо в цьому є потреба. Тобто цілком нормально, коли при мені купують три сосиски, двісті грамів "Лікарської", а коли продавчиня питає, чи можна залишити 300 грамів замість замовлених 200, покупець так зітхає, ніби він власноруч обкрадає себе. І ще люди соромляться брати по ті три сосиски, бо розуміють, який це має вигляд, - три сосиски на вечерю для родини. Хтось пояснює, хоча в цьому немає потреби: "Ось, беру для дитини". Хтось каже, що може дозволити собі щось лише із зарплатні.

На фоні таких я ще багатій - я беру одразу на місяць, що виглядає майже марнотратством. Мені так зручніше. Але хіба ковбаса - це ознака добробуту? Я почала заощаджувати. Мої заощадження смішні - я перестала фарбувати волосся та ходити в перукарню, я перестала користуватися лаком для нігтів та духами, я навчилась обходитися багато без чого. І я прекрасно розумію, що такий опис життя дуже схожий на симптоми хронічної депресії.

На багато що я махнула рукою - війна, кому це потрібно. І ви знаєте, що я помітила? Дуже багато людей навколо мене живуть саме за таким принципом - це нікому не потрібно зараз. Одяг - аби якийсь, не до ремонтів, нікому немає ніякої справи до того, що сумка не відповідає одягу та сезону.

Але раніше у моєму колективі замовляли косметику та купували взуття, робили косметичні процедури та як мінімум раз на рік їздили у відпустку. Було нормальним, коли людина могла дозволити собі поїхати в Крим на травневі, а влітку провести, окрім відпустки на Чорному морі, ще пару днів на Азові - просто, бо так роблять навколо усі. Це не було ознакою багатства. Заможні літала за кордон, їздили у подорожі, а такі як ми, проводили відпустку у Криму - так робили навколо усі з мого оточення.

Багато хто з моїх друзів до війни об'їздив Європу, неодноразово бував у Туреччині та Єгипті. А зараз я трохи заздрю, коли мені розказують про поїздки в Україну за потребою, навіть, якщо треба було вклеїти фото у паспорт - це теж подорож, це трішки як колись, коли в моєму житті були поїзди, квитки, мандри.

Зараз я відчуваю страх - я забула, як це їздити, як купувати квитки, як планувати подорожі - все це я уміла раніше. Щастя зараз мати повний холодильник, коли є запас їжі, взуття та одяг за погодою, запас ліків. Але і тут є ті самі граблі - купуючи продукти до Нового року (лише необхідне) я помічаю, що мені більше ні на що не вистачає грошей. Тобто я можу купувати лише продукти та радіти тому, що у нас на столі буде більше, аніж кожного дня. Але це хіба щастя?

Ще я "підсіла" на мандрівну передачу "Орел та решка". Ми дивимося її щовечора, ми стали майже маніяками - ми обговорюємо країни та міста, ми у такому захваті, ніби це наші мандри. Я іноді посміхаюся - навколо темно, безлюдно, Первомайськ знову під обстрілами, у заможної сусідки вкрали вночі з клумби кущі троянд та ялинку, а ми сидимо вдома та переглядаємо передачу про мандри, подорожуючи разом з ведучими.

Ми щасливі від того, що у нас є запас продуктів, ми живі та здорові. При чому я ще дещо помітила - раніше я охоче запрошувала гостей, а зараз я банально не можу цього собі дозволити. Я не заробляю зайвої копійчини ні на що. Мій бюджет спланований так, що я можу дозволити нам з дитиною раз на місяць сходити в кіно, раз у два-три місяці сходити в цирк, а попити десь кави ми можемо раз у півроку.

Хоча, може, я просто погано планую своє життя та зовсім не вмію розпоряджатися родинними грошима… А в вихідні ми теж мандруємо, але околицями. Ми роздивляємося старі домівки, ми багато ходимо пішки. І я думаю, пояснення тут не у наших смаках - більше піти просто нікуди".

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...

Закликав до захоплення України: СБУ оголосила підозру відомому пропутінському музиканту

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:52

Служба безпеки України повідомила про підозру прокремлівському музиканту, який агітував за Путіна на окупованому Донбасі. Йдеться про музиканта Олексія "Джанго" Піддубного, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України. Йому загрожу...